Зеленчукопроизводителите под натиск

Драстично падна изкупната цена на марулята, репичките и кромида в Санданско. В момента корен маруля се изкупува от производителя на цена 0.30 лева при 0.70 лева преди дни, репичката от 0.80 лева падна на 0.20 лева за връзка, пресният кромид от 0.60 лева на 0.30 лева. На пазара обаче корен маруля се продава по 1,30 лв., връзка репички – 1.50 лева, кромидът – 0.90 лева.

Зеленчукопроизводителите са принудени от прекупвачите да свалят цените на зеленчуците, някои вече предпочитат сами да продават на борсата в Кърланово, обясни Лазар Николов от с. Лебница.

Зеленчукопроизводителите са притиснати да продават на безценица, за да може да подготвят оранжериите си за засаждане на новата реколта с домати и пипер. В момента цената се определя от прекупвачите, за печалба при тези цени производителите не можем да говорим, надяваме се поне да избием семената и препаратите, споделя Георги Руйков от с. Рибник, който също е зеленчукопроизводител.

От няколко години голяма част от населението в община Сандански добива най-рано маруля, репички, кромид, домати, краставици, тикви и други зеленцучи. Десетки декари оранжерии са засети в землищата на селата Струма, Вълково, Лебница, Ново Делчево, Дамяница, това вече е основният поминък на населението в този регион.

Източник – struma.com