Учените изяснили защо зениците на котките приличат на вертикални цепки

Учените изяснили защо зениците на котките приличат на вертикални цепки
Учените изяснили защо зениците на котките приличат на вертикални цепки

Зоолозите изяснили защо котките притежават вертикални, а не хоризонтални зеници, а също така намерили обяснение защо големите котки- лъвове, тигри и дори манул, притежават “нормални” кръгли зеници.

Зоолозите изяснили, че формата на зениците на животното безпогрешно издава неговата екологична специализация- вертикални зеници притежават хищниците, както и домашните котки, ловуващи от засада, а хоризонтални- тревопасните животни, кръгли- ловците-“спринтьори”, пише в статията публикувана в списанието Science Advances.

“На някои видове животни, които са активни през деня и нощта, такива като домашните котки, вертикалните зеници позволяват едновременно да виждат околната среда през нощта и да не ослепеят на дневното слънце.

Тази хипотеза не обяснява това, защо тези цепки са вертикални или хоризонтални. Защо не са диагонални? Ние за първи път се опитваме да го обясним”- казва Мартин Банкс от университета в Калифорния, в Бъркли.

Банкс и неговите колеги разкрили връзката между формата на зениците и екологичната ниша, която заемат различните животни, проследявайки как се променя полезрението и други характеристики на зрението при виртуалната версия на десетки сухоземни бозайници.

Както показал този анализ, всички тези животни са придобили характерната за тях форма на зениците по време на приспособяването на тяхното зрение към живота в тази екологична ниша и среда, която те заемат.

Всички двукопитни, и нечифтокопитни тревопасни притежават хоризонтални зеници поради това, че подобно устройство на очите им помага да поддържат почти пълния панорамен обзор на местността пред и зад тях. Това е необходимо, не само за да забеляват хищниците зад гърба, но и да виждат възможните пътища на спасение от него.

Интересно е, че трревопасните животни се стараят да поддържат зениците в паралелно положение към повърхността на земята дори тогава, когато навеждат глава, за да пасат трева или клони от растенията.

В такива случаи, както показали наблюденията на Банкс над антилопите и козлите в местния зоопарк, животното просто обръща очи към този ъгъл, към който е наклонена главата му. Такива животни могат да обръщат очите си на всяка страна на цели 50 градуса, което е 10 пъти повече, отколкото може да прави човек.

Котките и другите дебнещи хищници, според Банкс и неговите колеги, притежават вертикални зеници не заради “денонощното” зрение, а за да могат максимално точно да оценяват разстоянието до жертвата и да пресметнат силата на скока.

“Удивително е това, че не всички дебнещи от засада животни притежават такива зеници. Техните притежатели обикновено имат малък ръст- не повече от 42 см от земята до раменете- и ловуват от повърхността на земята.

Това е справедливо за дивите предци на котките, но не за лъвовете, тигрите и другите големи котки. Техните зеници са кръгли, както при хората или кучетата”- обясняват учените.

Тази биологическа загадка се обяснява с това, че точността на определяне на разстоянието до жертвата пада с увеличаване на ръста на хищника заради това, че пада разликата в резкостта между това, за какво гледа котката, и останалия свят.

Този феномен може да обясни защо очите на манула, чийто ръст е малко по-голям от нормалните котки, притежава кръгли, а не цепковидни зеници.

Източник: goodnewsanimal.ru