Не хвърляйте златни рибки в тоалетната

Не хвърляйте златни рибки в тоалетната
Не хвърляйте златни рибки в тоалетната

Правителството на канадската провинция Албърта стартира кампания по борба с хвърлянето на аквариумни рибки в тоалетната, съобщава CBC News.

Според властите златните рибки с размер на чинии се размножават като зайци от Летбридж до Форт Макмъри. Например аквариумни рибки от 40 вида са били уловени в биологично езеро – изкуствено създаден водоем, предназначен за почистване на отпадъчни води – на територията на националния парк Уд Бъфало.

„Това наистина е страшно, тъй като означава, че те се размножават в дивата природа, увеличават тегло и са способни да преживеят зимата в условията на севера“, отбелязва експертът Кейт Уилсън (Kate Wilson) от Службата за опазване на околната среда и парковете в Албърта. Според нея кампанията Don’t Let It Loose е насочена към информиране на жителите за опасностите от попадането на декоративни рибки на свобода.

„Около една трета от инвазивните видове (животни, излезли извън пределите на ареалите на своето местообитание в резултат на човешката дейност), които заплашват естествената водна среда, попадат във водоемите от аквариумите“, казва специалистката.

Кампанията е насочена към зоомагазините, компаниите за услуги, които работят с притежателите на аквариуми и закритите водоеми, както и към религиозни групи, чиито участници смятат, че освобождаването на животни ще облекчи кармата им.

Златната рибка (Carassius auratus) е сладководна риба от рода на шараните. Тя е отглеждана в Китай преди повече от хиляда години. През 1728 г. златната рибка е донесена в Европа, а през 1745 г. френският крал Луи XV подарява златна рибка на модната за това време диктаторка маркиза Дьо Помпадур. Оттогава този вид е станал един от най-популярните за отглеждане в домашни условия.

Съществуват десетки породи, които се различават по форма на тялото, положение и размер на очите, окраска (от сребриста до яркочервена и черна).

Както уточнява BBC News, в Канада златната рибка се смята за инвазивен вид: властите се опасяват, че тя може да нанесе щети на местната екосистема.

Източник – megavselena.bg