Зоопарк в Атина обречен на гладна смърт

Зоопарк в Атина обречен на гладна смърт
Зоопарк в Атина обречен на гладна смърт

Животните в атинския зоопарк “Атика” скоро могат да останат без храна, тъй като контролът върху банковите операции заплашва да спре доставките на специалните вносни хранителни добавки, необходими за изхранването на 2200 животни от 345 вида в зоопарка, предаде Ройтерс. Както и другите чуждестранни компании, доставчиците на замразена риба от Холандия, брашнени червеи от Германия или специални добавки от Франция, на които обикновено се плащаше 60 дни след доставката, сега искат авансово плащане.

Много от нашите животни са на специална диета, изискваща продукти, които могат да се набавят само от внос“, казва за Ройтерс основателят на зоопарка Жан-Жак Льосюйор, 71-годишен французин, който живее повече от 45 години в Атина.

Преди две седмици доставчиците му се обадили да му кажат, че редовните триседмични доставки трябва да бъдат платени в аванс. Льосюйор се опитал да запази спокойствие, но осъзнал, че след като банките са затворени, няма да може да плати. “Не можете да направите това, говорим за живота на животните тук”, казал той на доставчиците, които в края на краищата се съгласили да направят едно изключение, но предупредили, че бъдещите поръчки ще се плащат предварително.

Зоопарк в Атина обречен на гладна смърт
Зоопарк в Атина обречен на гладна смърт

Вървейки през зоопарка, Льосюйор се чудел как ще изхранва мравоядите, които изяждат около тон брашнени червеи годишно, или тюлените, пеликаните, пингвините и делфините, зависещи от замразената херинга от Холандия. Междувременно се опитал да замени вносните хранителни добавки за носорозите с местни добавки за коне.

Частният зоопарк, който вече търпи загуби от рязкото намаляване на посетителите заради финансовата криза, е получил допълнителен удар и от скока на данък добавена стойност на 23%. Най-големи притеснения на собственика обаче създават животните. “Ние искаме да платим, но в момента няма начин, страната е блокирана, не мога да намеря пари, а замразените ни запаси от храна ще стигнат за не повече от две седмици”, казва Льосюйор, като добавя, че за животните това е въпрос на живот или смърт.

Източник – dnesplus.bg

Официален сайт: atticapark.com