Няма краен срок за създаване на Зоополиция

Няма краен срок за създаване на ЗоополицияВсе още няма яснота дали и кога ще се стигне до създаването на Зоополиция. Това става ясно от писмения отговор на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на въпрос на депутат, съобщи БГНЕС.

От отговора на министъра става ясно, че има напредък в координацията на взаимодействието между полицейските органи и служителите на Министерство на земеделието и храните по противодействие насилието над животни.

“Като положителен елемент от криминализирането на тези деяние (насилие над животни – бел.ред.) е отчетено, че не са налице случаи на рецидив за лица, които са били осъдени за насилие над животни”, посочва Бъчварова.

През миналата година са регистрирани 226 престъпления срещу животни, разкрити са едва 38 или само 16,81% разкриваемост. За организиране на боеве между животни са регистрирани 4 престъпления, две от които са разкрити. 209 са регистрираните престъпления за малтретиране и убиване на животни, като 33 от тях са разкрити. 13 престъпления са регистрирани заради неполагане на грижи от страна на стопанин на животно, което е нанесло средна или тежка телесна повреда на човек.

Според Румяна Бъчварова няма да се наложи допълнително финансиране за обезпечаването на зоополиция в България, “тъй като определените служители по места, които работят по разкриването на престъпления срещу животни са в рамките на щатната численост на съответната областна дирекция”.

Нормативната уред/а, която да регламентира създаването на Зоополиция тепърва ще се изработва. Отговорността за това е на Работна група от МВР и МЗХ.

Източник: actualno.com