Кога полярните мечки изяждат малките си?

Кога полярните мечки изяждат малките си?

Канибализмът при полярните мечки е феномен, който отдавна е известен на местното арктическо население, а учените го проучват от 1980 г.

Изследователите смятат, че полярните мечки се хранят с малките си в края на лятото и есента, когато тюлените – тяхната обичайна плячка, са в морето и са трудно достъпни, пише „Нешънъл Джиографик“.

„Едно от малкото неща, които им остава да ядат всъщност са малките мечета на различна възраст.

Кадри на такова събитие са изключително редки, но самите случки не са“, казва Иън Стърлинг, биолог от университета в Албърта, Канада.

Видеото е заснето през лятото на 2015 г. на канадския остров Бафин от експедиция на „Нешънъл Джиографик“.

Бавно движещото се мече и по-малката женска не са проблем за големия бърз мъжки екземпляр, който бързо убива малкото с неколкократни ухапвания по врата и главата.

След като за кратко се опитва да спаси малкото си, майката бързо се оттегля, внимавайки да не стане следващото хранене на мъжкия.

„Беше много тежко да се гледа отстрани. Естествено, човек разбира, че това е животът в арктическия кръг, а и това е нещо, което ние знаем за биологията на полярните мечки. Но наистина е много драматично да го видиш“, казва естественикът Дженифър Кингсли, която е била свидетел на случката.

За мъжките не е трудно да се обърнат към канибализма, когато са гладни. Женските от друга страна са по-склонни да избягват битките, въпреки че фактът, че кърмят означава, че те гладуват повече от мъжките. Изменението на климата обаче може да направи канибализма по-често срещано явление, отбелязва Стърлинг.

Източник: vesti.bg