Контактът с домашните животни укрепва имунитета при децата

Контактът с домашните животни укрепва имунитета при децата
Контактът с домашните животни укрепва имунитета при децата

По-рано се смятало, че домашните любимци са причина за възникването на алергии при децата. Учените от Университета в Турку (Финландия) доказали, че контактът на малките деца с домашните животни укрепва микрофлората на червата на детето.

По време на игра с животните, детето косвено получава известно количество чревни бактерии от тях. В бъдеще това го предпазва от алергии и създава по-здрав имунитет, казват учените.

Последните епидемиологични данни свидетелстват за това, че ранният контакт на малките деца с домашните любимци укрепва имунната система на детето. Резултатите от изследването са потвърдени чрез експеримент, в който са участвали 115 деца, 51 от които постоянно са контактували с куче, котка или заек, а още 64 са общували с животни само по време на експеримента.

Във фекалните проби на децата, контактуващи с животните постоянно, се съдържали 14% повече бифидобактерии, отколкото при останалите участници в експеримента. На възраст шест месеца на децата провели проби за хранителна алергия, и се оказало, че всички деца, постоянно поддържащи контакт с домашните любимци, много по-ефективно устоявали на алергените. При тези деца била намалена реакцията към алергените на дихателните пътища.

Учените обясняват тези показатели с предаването на микрофлората на животните върху децата. Тесният контакт с домашните любимци е полезен за децата, за това педиатрите съветват в жилище, където живее дете да се отглежда някакво животно.

Източник: zooinform.ru

Милена Вълканова – автор на снимката

Антония Унарова – автор на снимката: “Това коте го спасихме,изоставено от майка си и хората”

Деси Пенчева – автор на снимката