Все още изясняват инцидент с нахапан от кучета в кв. “Бузлуджа”

Безпризорни кучета нападнаха семейство в кв. „Бузлуджа” във Велико Търново. На 15 февруари Михаил Коларов, заедно със съпругата, дъщерята и внучето си се прибирали към къщи в 22:30 ч. Обяснява, че са били на гости в другата му дъщеря, където празнували рожден ден.

Все още изясняват инцидент с нахапан от кучета в кв. "Бузлуджа"
Все още изясняват инцидент с нахапан от кучета в кв. “Бузлуджа”

„Малко преди блока видяхме мъж, който държеше едно голямо куче на синджир. Тъкмо го наближихме и от храстите изскочиха още две кучета. Налетяха ни и щяха да ни изядат. Дъщерята избяга с внучето, а жена ми посегна да се отбранява с торбата, която носеше. Едното куче ми се хвърли на гърба и ме събори. Мъчих се да се отбранявам, но беше трудно”, разказа Михаил Коларов. Спомен от злополучната нощ са раните по ръцете, краката и гърба му. С благодарност посочва, че му помогнало момче, което прогонило кучетата с кол.

„Собственикът на вързаното куче се хвърли и хвана едното животно, което ни нападна. Той каза, че кучетата са негови. Моето обяснение е, че ни нападнаха заради него. Като са сами, не са агресивни”, посочи пострадалият мъж.

Друга е гледната точка на дългогодишния журналист Борислав Костов, който е посочван като собственик на озверелите животни. „Не съм стопанин, не съм произвеждал, опитомявал или връзвал бездомни кучета”, категорично отсече той. Обясни, че безпризорно четириного родило в квартала и отглеждало потомството си край блока. „Аз, мои близки и съседи хранехме кучетата. На две от тях намерих собственик. Подчертавам отново, че те не са мои. След 4-5 месеца майката стана малко агресивна и това ме принуди да се обадя лично в специализирана фирма, като заявих, че искам да приберат кучетата и да убият майката”, разказа Костов. След сигнала му дошли служители на фирма „Пролет”, с която общината има сключен договор. Обяснили, че няма как да убият агресивното животно и прибрали всичките четириноги. След време върнали две от тях.

„Във въпросната вечер разхождах моето законно куче, което стои вързано на верига под терасата. Вероятно двете животни са били зад мен. На една от улиците видях жена и момиченце, а зад тях мъж, който вървеше бавно. Разминахме се и чух тревожен лай. Видях двете кучета на 1-1,5 м от жената и детето. Лаеха, но не се хвърляха да хапят. Не знам какво се е случило, но жената се разпищя като на убийство, стана много страшно. Замахна с нещо, вероятно с чанта, не видях. Това създаде тревожност в кучетата”, спомня си журналистът. По негови думи мъжът тръгнал да рита кучетата, което предизвикало още по- голяма агресивност.

„Аз се намесих и опитах първо с ритници. Мъжът беше странно за мен тромав. Той падна безсилен на земята, спъна и мен. Ударих се и си счупих часовника. Тогава вероятно са го нахапали. Хванах едното куче, появи се и момче с кол, а семейството бързо си тръгна. Съжалявам много, човекът е симпатичен и кротък. Той казва, че вечерта е бил на гости и се е почерпил, вероятно. Това за мен говори, че не е имал сили да се съпротивлява”, допълва Костов, който показа снимки на собствените си рани. Според него вината е поделена между всички и подчертава, че кучетата не са нападали първи.

Случката, превърнала се в истинска сага, има и продължение. Общината реагирала незабавно и отговорната фирма още на следващия ден отвела кучетата. Експертът в местната администрация Таня Младенова заяви пред „Дарик”, че агресивните животни са приплоди на домашното куче на Костов, които той гледал на улицата. „Това е абсолютно забранено. На собственика ще бъде изпратена покана за съставяне на акт за установяване на административно нарушение. Глобата е между 100 и 500 лв., но може да бъде обжалвана”, каза още Младенова.

Източник: dariknews.bg