Истински факти за Скаридата Богомолка

Скаридата Богомолка е едно от най-интересните същества, които обитават нашите океани. Тя си е живо изкопаемо от праисторическата епоха. Очите на Скаридата Богомолка са сред най-развитите очи в животинското царство. Тя е единственото животно на планетата, което има по-добро цветно зрение от пеперудата. Дъгата която ние човеците виждаме се състои от преливането на 3 основни цвята,  докато Скаридата Богомолка вижда 12 основни цвята! Представете си цвят, който дори не можете да си представите. Сега го направете още 9 пъти. Това е, което прави Скаридата Богомолка. Там където виждаме дъга, Скаридата Богомолка вижда експлозия от светлина и красота. Може би затова тя изглежда толкова славно.  Скаридата е облечена като идиот и прилича на малък, цветен клоун, но всичко това е подвеждащо.

mantis-shrimp

Като се има предвид, че възприема и представя такава красота, човек би очаквал Скаридата Богомолка да е някакъв вид подводен светец, който грациозно се носи по морското дъно и праща поздрави на омарите и благославя малките рибки. Това обаче е много далеч от истината. Истината е, че Скаридата Богомолка е подводен кошмар и е едно от най-креативно яростните животни на планетата.  Скаридата Богомолка притежава психoпатски инстинкт за убиване. Тя прави останалите животни на парчета – дали те са стриди, омари или октоподи. Нейните крайници са толкова жилави, че изследователите са разглеждали тяхната структура за използване в развитието на напреднати телесни брони за бойни отряди.  Може би в следствие на карма, Скаридата Богомолка представлява и специалитет в  Японската кухня – от нея се приготвя специален вид суши.

Аквариумите рядко приютяват Скаридата Богомолка, защото тя има тенденцията да убива всяко създание с което дели резервоара си, а също и защото може да счупи стъклото на аквариума. Техния удар е толкова силен, че е нужно специален вид стъкло или здрава пластмаса за да ги удържи. Дори октоподът, който си всява респект, не може да се справи с тези малки психари. Скаридата Богомолка се заравя в пясъка цяла, изскача и напада невинните минувачи. Ако само я наблюдаваш, тя предизвиква благоговение и чувство на спокойствие – тя е неземно красива. Тя излгежда и невинна, но издава ужасен предупредителен звук като подводна сирена. И се държи със животните, с които съжителства като герой от Боен Клуб. Смъртоносната морска машина е едно от най-силните и бързи животни в света.

mantis-shrimp-eggs

Интересно е, че те са романтични и моногамни – също като лебедите, щъркелите и други сантиментални животни някои видове Скариди Богомолки си намират партньор до живот  – срещат скаридата на техните мечти, споделят една и съща дупка в земята, защитават си яйцата и си помагат с лова една на друга докато смъртта ги раздели  – до 20 години.  През това време те се размножават от 20 до 30 пъти – и мъжката и женската Скарида Богомолка проявяват отговорност в грижата за потомството.

В присъствието на толкова много необикновена красота и светлина, тя прегръща мрака и смъртта.  Тя е Чингиз Хан окъпан в шербетов сладолед. Скаридата богомолка е предвестника на кървавите дъги. Останете много уплашени. Тя е ярка. Тя е мрачна. Тя е мощна. И е красива!

Автор: Светла Василева

Защо Скаридата Богомолка е новото ми любимо животнo
Някои факти за Скаридата Богомолка