1000 бизона ще бъдат отстреляни в Йелоустоун

1000 бизона ще бъдат отстреляни в Йелоустоун
1000 бизона ще бъдат отстреляни в Йелоустоун

До края на годината администрацията на Йелоустоунския национален парк в САЩ ще разреши убиването на хиляда бизона, които живеят в резервата.

Една от причините за радикалното решение е, че дивите животни са станали прекалено опасни за посетителите. Тази година чифтокопитните стъпкали петима души, съобщава Fox News.

Второ, дивите бизони разнасят инфекции (например бруцелоза), които могат да прихванат кучета, домашни животни и дори хора.

“Зачестилият брой инциденти, виновни за които са бизони, говори, че в нашия резерват става тясно за тяхната популация. Сега на територията на Йелоустоун обитават около 5000 диви бика, много от които достигат два метра височина”, се казва в изявлението на администрацията на националния парк.

Още през 2010 година е сключен договор за отстрел на бизони между представителите на щатите Уайоминг, където се намира паркът, и Монтана, където животните обикновено мигрират.

През 2015 г. властите ще дадат лиценз за отстрел на 1000 бизона. Обикновено се разрешава убийството на 300 бизона годишно.

Източник: actualno.com