Кампания – Будно поколение

На 17.10.2011г. стартира кампанията „Будно поколение. Вашият избор променя света!“, с която Европейският съюз цели ефективното използване на ресурсите да се превърне в навик на потребителите. Нейната задача е да припомни, че е необходимо редките природни ресурси да се използват разумно и да подтикне гражданите да мислят за последиците за планетата, когато вземат решение дали да купят нещо.

Ключовото послание е „разумно потребление, осмислен избор“. Ако избираме внимателно, всички ние можем да допринесем за съхраняването на природните ресурси, да спестим финансови средства, да ограничим неблагоприятното въздействие върху околната среда и да си осигурим по-устойчиво бъдещо развитие.

Кампанията ще се осъществява чрез видеоклип, разпространяван по интернет, специален уебсайт и страница във „Фейсбук“. Там посетителите могат да се присъединят към инициативата „Будно поколение“, като поемат някои предизвикателства, например в продължение на един месец да използват само обществен транспорт или да пестят вода, като намалят времето, прекарвано под душа.

По-рационалното използване на ограничените природни ресурси на планетата е единственият начин за осигуряване на здравето, богатството и благоденствието, което всички желаем.

Да започнем да използваме ресурсите ефективно значи да променим начина си на мислене и моделите си на поведение, като си даваме сметка за влиянието, което оказва нашият избор върху природните ресурси. Целта е не да се потребява по-малко, а да се промени начинът на потребление.

Подробна информация можете да намерите на многоезичния уебсайт на кампанията: www.generationawake.eu

Източник – bspb.org