Козата като домашен любимец

През 2008 г. в Лос Анджелис “наемат” стадо от 100 южноафрикански кози, за да разчистят от сухи треви и плевели стръмен склон край жп линия. Местните власти преценили, че животните са по-икономична и екологична алтернатива на хората и градинските косачки, които работят с гориво.

Благодарение на козите почистването на терен от десетина декара, което би струвало 7500 долара, излиза около 3000.

В центъра на големия град обаче козата може да се превърне и в туристическа атракция – като Какао, която просто ходи по улиците със стопанина си Сайръс Фахродин за изумление на минувачите.

Поредната обиколка на чифтокопитното преди десетина дни отново привлече вниманието, а гледката бе документирана с телефони, фотоапарати и камери.

Какао остана невъзмутима за реакцията на хората и техните домашни любимци, а единственото, което видимо я притесни, беше качването на метрото.

Тригодишната кафява алпийска коза живее в Съмит, щата Ню Джърси, но според стопанина й, който я отгледал от малко козле, не се погажда особено със събратята си от фермите.

Двамата често ходят до Манхатън, където обикалят Сентръл парк, возят се на такси и дори сядат да похапнат в заведение на открито – защото за разлика от екологичните кози в Лос Анджелис, тя не се изкушавала да пасе градската растителност.

  • Източник: bulevard.bg