Кой каза, че маймуните не могат да плуват?

Image_2239535_128Макар да нямат възможностите на Майкъл Фелпс, шимпанзе и орангутан доказаха на учените, че маймуните могат да плуват като хората, пише в. „Дейли мейл”. Двете животни са заснети поотделно, докато са плували във водата, използвайки движения, наподобяващи стила бруст.

Повечето сухоземни бозайници плуват инстинктивно, гребейки с лапите си. Учените смятат, че своеобразният стил на плуване на маймуните и на нас, хората, като произлезли от тях, може би се дължи на живота по дърветата.

Човекоподобните маймуни не са известни със своята способност да плуват. Имало е случаи на удавяне на животни в зоологически градини, използващи водни ровове, за да отделят човекоподобните от останалите животни. Въпреки това обаче, учени са попадали и на други, добре описани случаи на плуващи маймуни, но наскоро изучените шимпанзе и орангутан са единствените, чието плуване и гмуркане било възможно да се филмира.

И двете маймуни са били отгледани и обгрижвани от хора в САЩ.

Шимпанзето на име Купър показа уменията си в плувен басейн в Мисури. Купър не само може да плува, но и да се гмурка до дъното на дълбок 2 метра басейн и да вади предмети от него.

“Това беше доста изненадващо поведение за животно, смятано за много страхливо от водата”, каза изследователят Ренато Бендър от Уитуотърския ниверситет в Южна Африка.

Другата маймуна – орангутанът Сурия, е заснета в частна зоологическа градина в Южна Каролина. Тя плувала свободно на разстояние 12 метра.

Според доклад в Американското списание за физическа антропология и двете животни използвали техниката на краката, подобна на “жабешкия ритник” в стил бруст.

Всяко от животните е имало малко по-различен стил от другото. Купър премествал задните си крака заедно, за разлика от Сурия, която ги изритвала последователно.

Докато “кучешкото гребане” е инстинктивно действие, човешкият стил на плуване бруст трябва да бъде научен, казват учените.

Обитаващите дърветата предци на маймуната и човека може да са загубили инстинкта да плуват, измисляйки други стратегии, за да пресичат малки реки – като използване на естествени мостове например.

Д-р Никол Бендър, от Университета на Берн в Германия, също от изследователския екип, заяви: “Поведението на човекоподобните маймуни във водата е до голяма степен пренебрегвано в антропологията. Това е една от причините, поради които плуването при тях никога досега не е било научно описано, въпреки че в други аспекти тези животни са изучени много задълбочено”, пише още „Дейли мейл”.

Източник – 24chasa.bg