Кокошките са малко – яйцата са скъпи

Няма спекулация с цените на яйцата, заявяват от Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Намалението на яйцата на пазара е предизвикано от унищожението на голям брой кокошки през февруари 2012 г.

През 2007 г. у нас е имало 11 милиона кокошки, в края на 2011 г. те намаляват до 3,4 млн., а сега са вече около 2,5 млн., съобщи на БТА Иван Ангелов от асоциацията.

Производителите бяха принудени да намалят птиците, за да могат да издържат финансово поради големите инвестиции, които направиха за преоборудване, в отговор на изискванията за хуманно отношение към животните.

От началото на 2012 г. производителите на яйца от ЕС трябва да изпълняват изискванията на Регламент 74/1999 ЕО за хуманно отношение към животните.

Според регламента се наложи подмяна на инсталациите за отглеждане на кокошки-носачки, въведени в експлоатация преди 2005 г.

Поради тази причина в България голяма част от производителите намалиха капацитета на фермите, а друга част в момента осъществяват инвестиционни проекти.

Трудностите за преоборудване са предизвикани от ограничените инвестиционни възможности на производителите, които през последните две години работеха нерентабилно в условията на финансова криза и на постоянно повишаване на цените на зърнените култури и на дъмпингови цени на яйцата от някои производители от страни-членки на ЕС, се посочва в съобщението от АЗПБ.

Кризата за яйца е не само в България, тя обхваща целия Европейски съюз.

Според Ангелов в Германия сега яйцата се купуват по 14 евроцента за брой от производител без данъци, такси и маркировки.

Ако българските фермери продават своите яйца по 10 евроцента, те веднага ще бъдат изнесени от страната и после ще бъдат отново вкарани на пазара, но по 20 евроцента на едро, каза Ангелов.

Освен новата европейска директива причина за намаляване на броя на кокошките е високата цена на фуража, посочи той.

Великденските празници са характерни с повишеното потребление на яйца, но цената вероятно няма да отбележи голям ръст.

Производителите на яйца са повече от 100, търговците са големи международни вериги, които работят в силна конкуренция и гарантират пазарното формиране на цената на яйцата, съобщиха от асоциацията.

Възстановяването на кокошките в страната ще се стане сравнително бързо, ако усвояването на средствата по европейските програми се подобри и се върне интересът на инвеститорите, смятат в асоциацията.

Източник -vesti.bg