Ню Йорк и конната полиция

Защо Ню Йорк вложи 30 млн. долара в полицейска конюшня

Видимите отдалеч конни полицаи са основна част от готовността на Ню Йорк за реакция на терористични нападения, заявиха от местната полиция пред “Ройтерс”.

Преди дни нюйоркската полиция откри нова конюшня на стойност 30 млн. Долара за 52-та коня, принадлежащи на силите за сигурност. Конюшнята се намира на първия етаж на луксозна сграда в Манхатън.

Тя заемна 2415 квадратни метра и е на пет минути тръс от центъра на квартала, освен това е екипирана с компютърна система, която е произведение на изкуството. Новата конюшня ще замести остарялата сграда до река Хъдсън, в която се побираха едва 26 коне, докато останалите бяха държани в Бронкс, Куинс и Бруклин.

След атаките в Париж миналата седмица, Ню Йорк е в повишена готовност за инциденти и “триметровите ченгета” върху конете са “най-видимите и най-разпознаевамите ни полицаи”, заяви зам.-ръководителят на нюйорската полиция Бенджамин Тъкър. “В ситуация на хаос те контролират тълпата”.

Уличните търговци на “Таймс скуеър” потърсиха помощ именно от тях, когато през май 2010 г. забелязаха подозрителен дим, припомня Тъкър. Тогава се оказва, че наблизо е разположена самоделно направена кола-бомба и конните полицаи успяват да разчистят минувачите от района преди пристигането на сапьорите.

“Ако съм кон, съм по-видим в тълпата”, казва 38-годишният полицай Мухамад Мирза, държейки юздите на Patriot II – кестенявият му кон с тъмна грива. “Освен това, така виждаш улицата по-добре”.

Ню Йорк е един от малкото градове в САЩ, които запазиха конната си полиция след като Филаделфия, Бостън и Сан Диего пенсионираха животните. Освен това тя е единствената, работеща в градска среда, при това в луксозни условия.

Източник: dnevnik.bg