Крадат цели стада с агнета преди Великден

cria-de-la-oveja

Две седмици преди Великден крадците са се вдигнали под тревога. Масово са започнали да обикалят селата по границата и да грабят цели стада агнета.

На ден в полицията от цялата страна постъпват сигнали за по 40-50 животни, но се очакват в трите дни преди празника бройката да скочи главоломно, пише “Телеграф”.

От МВР предупреждават стопаните, ако видят подозрителни и непознати лица да обикалят кошарите, незабавно да сигнализират на тел. 112.

От няколко дни стопаните във Варненско масово спят по кошарите, за да предпазят животните от наглите набези.

“Ромите движат бизнеса с крадени агнета. От известно време обаче се забелязва, че и българите настъпват. Това са основно рецидивисти, които наскоро са пуснати от затвора, където са излежали присъди за кражби и грабежи. Не са малко и безработните, които посягат на чужди животни, но при тях е характерно, че свиват по едно или две агнета и ги ползват за собствена консумация”, разказват криминалисти.

Циганите обаче остават номер едно в бизнеса с транспортирането на жива стока.Те използват или малки бусове или лади и жигули. Най-много сигнали до полицията са подадени от Враца, Видин, Монтана и Софийска област.

Източник data.bg