Да или Не: Кучетата ви манипулират!

Да или Не: Кучетата ви манипулират!
Да или Не: Кучетата ви манипулират!

За хиляди години живот с хората кучетата са се научили да се приспособяват към своите стопани и дори да ги манипулират. Учените опровергават твърденията на много притежатели на домашни любимци за това, че техните питомци познават чувството на срам.

В интернет голяма популярност са придобили видеа и снимки, демонстриращи как кучетата се разкайват, когато малките им хитрини се оказват разкрити. Животните присвиват уши, гледат с виновни очи и по различни начини показват измъчването на своята съвест. Но не бива да им се вярва, твърдят изследователите.

Кучетата не познават разкаянието, затова не са способни да го изпитват. Освен това те много добре знаят какво иска да види от тях стопанинът им, когато е недоволен. Но трябва им отдадем заслуженото – актьорските им навици са на доста впечатляващо ниво.

В същото време, подчертават изследователите, ако вашето куче гризе обувката ви или дивана, това може да е знак, че тъгува. Около 20% от кучетата се страхуват от раздяла със собственика си и започват да гризат вещи, когато останат вкъщи сами, пише ABC.

Ако кучето ви има такъв пагубен навик, добре е да помислите как да му помогнете, а не как да го накажете и да качите забавно видео в интернет, заключават изследователите.

РЕДАКТОР: АНТОНИЯ МИХАЙЛОВА

Източник: actualno.com