Крадат кучета-преследвачи на глигани, за да ги продават за 3 000 евро в Северна Гърция

Крадат кучета-преследвачи на глигани, за да ги продават за 3 000 евро в Северна Гърция
Крадат кучета-преследвачи на глигани, за да ги продават за 3 000 евро в Северна Гърция

Печеливш бизнес с кражба и продажба на елитни ловни кучета от Кърджалийско за Гърция въртят тарикати от погранични градчета и села в Източните Родопи, пише вестник „Заман”. Практика от години е да се подмамват четириноги, предимно гончета за лов на диви прасета и зайци и да се предлагат на заможни ловци в Северна Гърция.

Едно гонче може да достигне цена от 3000 евро. Мустафа М., от Кърджали твърди през вестника на ислямистите от групировката на Феттулах Гюлен, че само за последните няколко години са му откраднали и продали в Гърция 3 елитни кучета.

Както вече 24rodopi.com писа, наскоро бяха осъдени двама златоградчани , откраднали ценно ловно куче от село Априлци, община Кирково, което е в непосредствена близост до границата. З.Х. и Ю.С. натоварили четериногото в „Рено” и отпрашили за Златоград. Кражбата била разкрита, а кучето оценено на 200 лева. Организаторът на кражбата вече е съден за подобно деяние и ще лежи в затвора, а неговия партньор отнася пробация.

Председателят на Дружеството на ловците и риболовците в Кърджали Васил Дончев споделя, че търговията с расови кучета зад граница вече е придобила епидемиологични мащаби. Използва се обстоятелството, че хората по границата в Източните Родопи имат роднини в Гърция и прекарват животните по определени канали. Постепенно канали се установили и в Свиленградско.

Гърците са маниаци на тема хубави гончета. Те ги получават наготово, добре обучени. Плащат по 2000-3000 евро. През последните месеци се чувства намаляване на контрабандата,поради тежката криза в Гърция, която удари по бюджетите и елитните ловци в южната ни съседка, твърди Васил Дончев.

Източник: 24rodopi.com