Учени изследват кучешката интелигентност

Учени изследват кучешката интелигентност

Британски учени се наеха със задачата да установят колко интелигентни всъщност са най-добрите приятели на човека – кучетата. Изследователи от Лондонското училище по икономика и политически науки и Университета в Единбург изучават способностите за навигация, бързината и уменията за следване на зададена с ръка посока на четириногите, пише научният сайт phys.org, цитиран от БГНЕС.

Обекти на проучването са 68 кучета порода коли, отглеждани в различни ферми в Уелс. Един от тестовете, на базата на които се измерва тяхната интелигентност, включва откриването на път до храна, която животните виждат пред себе си, но не могат да достигнат заради бариера.

Друга част от експериментите представлява поднасянето пред кучетата на две чинии с храна и отчитане на времето, което ще отнеме на четириногите да се ориентират към тази чиния с по-голяма порция.

Учените, които са изследвали кучешката интелигентност заради по-голямо проучване върху връзката между интелекта и продължителността на живот, заявяват, че животните са по-лесни обекти на проучване от хората. Причина за това е, че при тях липсват влияещи фактори като консумацията на цигари и алкохол, както и социално-икономическото минало на обектите.

Друго откритие на британските учени е, че кучетата развиват деменция по сходен с хората начин, което означава, че настоящите открития могат да се отнасят и до хората.

„Дори и при само една кучешка порода има различие в резултатите от тестовете. Куче, което бързо изпълнява правилно дадена задача има склонност да изпълнява бързо и точно друга“, се казва в текста на проучването.

Според него този вид изследвания „ще осигурят съществена информация за връзката между интелигентността и здравето, остаряването и смъртността“.

Източник: novatv.bg