Кучешка работа – що е то?

Какви са професиите при кучетата-спасители, защо нюфаундленда не трябва да се изпраща в гората, как се тренират кучетата и вземат изпити и защо някои от тях не обичат да се снимат. За това – в очерка на Вера Костамо, подготвен за Деня на руския спасител.

Кучешка работа - що е то?
Кучешка работа – що е то?

Вера Костамо – коментатор от РИА Новости

В края на декемрви, когато всички се подготвят за своя любим празник- Нова година, има още една важна дата. От 1995 г. 27 декември се отбелязва като Ден на руския спасител. Този празник отбелязват хората, които първи идват на помощ по време на катастрофи, природни бедствия, разрушени здания, в тези часове именно те са за пострадалите последния шанс и надежда.

Кучешка работа - що е то?
Кучешка работа – що е то?

Но не само те работят за спасяването на чуждия живот. Често хората загубили се в гората или затрупани от отломките на зданията, първи виждат не човека, а кучето-спасител. Застанало на четири лапи и подаващо сигнал на своя водач.

– Вълк!

Кучето с червена топка се носи покрай нас и скача в ръцете на водача, върти глава и го гледа в очите. Това безгрижно създание е авастралийска овчарка и бъдещ спасител. По време на търсене то ще бъде незаменимо.

Кучешка работа - що е то?
Кучешка работа – що е то?

В действителност кучето има сериозно име – Скочтвуд Людвик, и е родословно, но по характер е вълк. За сега в МЧС няма сертифицирани, т.е. преминали изпит, кучета от тази порода. Вълк ще бъде първи.

Търсачи на мини, охранители, търсачи

В 46-ти киноложки център при Ногинския спасителен център не само обучават, но и развъждат кучета. За кученцата идват от всички регионални подразделения. Сега в развъдника има 10 родословни кучета: кавказка овчарка, немска овчарка, източно-европейска овчарка, средноазитска овчарка, австралийска и френска овчарки, лабрадор, голден ретривър.

Кучешка работа - що е то?
Кучешка работа – що е то?

В просторните волиери на центъра живеят около 60 кучета, всяко от тях има своя специализация и свой водач, учител и приятел.

Кучетата показват мокри носове през решетките, поставят глава под дланите. Съвсем като децата, които просят внимание.

Кучетата имат свой дневен режим, хранят ги по два пъти на ден. В делничните дни животните ежедневно се тренират, а в почивните- почиват. Тренировката може да продължи от 20 мин, до няколко часа, всички зависи от целта на занятията.

В състава на 46-ти киноложки център има помещения за търсене на мини, търсене и спасяване и караулно отделение.

При отделението за търсене на мини има две насоки: те подготвят обектови и площадни кучета. Обектовите работят в помещенията, автомобилите, проверяват помещенията за заплаха от взривове, проверяват безстопанствените вещи на обществени места.

Плошадните кучета се подготвят за участие в хуманитарно разминиране. Охранители, или кучета, тренирани за охрана, предназначени за съпровождане на камионите с хуманитарна помощ, защита на местоположението на спасителите, материалните ценности в зоната на ES.

Кучетата за търсене- спасяване също се тренират различно. Има кучета, които са обучени да търсят живи хора, има и такива, които търсят загинали. Разликата е в това, че кучетата, които се тренират за търсене на живи хора, се ориентират по възобновената миризма, по дишането.

В двора на центъра са разположени три празни сандъка, имитиращи отломки, във всяка от тях свободно може да се помести човек(условно пострадал). Кучето го намира за минути. Спира и подава сигнал на водача.

Такава тренировка може да се усложни. В един от сандъците се поставя дреха, която човек е носил цял ден, хранителни продукти, парфюми, но кучето не реагира на такъв отвличащ момент, има миризма, но не е това, което трябва.

След такова обучение в сандъците кучетата преминават към по-сложните учебни препятствия на полигона.

От всекиго според способностите

Според Валерия Минаева, старши преподавател в учебния център на отдел 46- ти киноложки център, има няколко критерия за избиране на кучетата за различна работа. Първият е здравето. Освен това, в кучетата трябва да преобладават тези реакции, които са необходими за конкретните задачи. Например, да вземат кучета с ярко изразена отбранителна реакция в службата за търсене, но няма смисъл. Безперспективно е да се поставя на караул лабрадора. За тази порода това е нетипично, това е предимно куче-компаньон.

Кучешка работа - що е то?
Кучешка работа – що е то?

Важно е също така да се имат предвид и целесъобразността за използването на една или друга порода за конкретна работа.

“Теоретически ние можем, но няма да подготвим нюфаундленда за търсене в гората. Ако започне автономна работа, трябва да вземем със себе си храна. Като голямо куче, то не може да издържи дългото динамично натоварване и след два часа ще се умори”- казва Минаев.

За търсене- спасителна служба се избират кучетата със среден размер, малките не винаги подхождат, защото те не могат да хващат добре миризмата в гората. Понякога облака от миризмата се повдига конусовидно, има вероятност от това, че преминавайки на пет метра от пострадалия, кучето да не го улови.

Осем години до пенсия

По специалния курс кучетата започват да се обучават започвайки от 10 месеца, преди това се тренират на послушание и започва спациализацията в игрова форма. Има методики, когато кучето се възпитава от юношеска възраст.

“След 6 месеца тренирвки кучето ще покаже стабилни резултати и след половин година ще достигне пика на своята форма, но при условията на системни и правилни занимания”- разказва Николай Банцов, началник на 46-ти киноложки център.

Слижебните кучета работят средно 8 години. Смята се, че след тази възраст животното започва да губи нюх, влошава се физическата подготвеност. Но ако кучето запази своите работни качества, след решение на комисията остава още една година. Всяко служебно куче веднъж в годината преминава изпит.

МЧС- е единствената структура, където кучетата преминават атестация толкова често. Кучетата, служещи в полицията, преминават комисия веднъж на пет години, на митницата- веднъж на три години.

При лиспа на удостоверение често не е виновно кучето, а инструктура, но ако е виновно кучето, то отива в пенсия. Почти всички кучета- спасители остават да живеят при своите водачи или ги устройват в семейства.

Има незаменими

Кучешкия нос е уникален, той е толкова оперативен и точен, че превъзхожда всички специални инструменти.
При сериозни затрупвания е трудно да се преоцени работата на киноложката служба. С всеки час с 10% намалява количеството на живите под отломките. Разбира се, може да се разбият отломките на слоеве, но минава скъпоценно време. Кучето ще покаже местата на излизане на миризмата, това ще бъде конкретната точка за работата на спасителите.

Кучешка работа - що е то?
Кучешка работа – що е то?

От сложността на разрушенията, обема, температурата на въздуха зависи времето за работата на кучето. Мястото на търсене се дели на зони за търсене, и всяка група работи на своя участък. Дори кучетата променят секторите си, за да се проверяват помежду си.

Кучетата- търсачи от 46- ти киноложки център са работили на най- големите технологични катастрофи в Москва- разрушените покриви на зданието на Басманския пазар и “Трансвал- парк”, търсили са хора под развалините на жилищна сграда в Астрахан.

През лятото кучетата търсят заблудени гъбари в гората. Кучетата не винаги намират човека, но сериозно съкращават зоната на търсене.

“Този участък, който в гората търсят 10 човека за 8 часа, кинологът с кучето изследват за 20 мин.”- разказва Минаев.

Както разказва Даря Андронова, когато чуеш сигналния лай на кучето, което е намерило жив човек, това е неописуема радост.

“През лятото постъпи сигнал за търсене на човек, загубил се в гората,- разказва Даря.- Ние търсехме възрастен мъж, който се беше заблудил в познати за него места. До този момент той беше около ден в гората. Кучето, немската овчарка Ищар, определи следите много бързо. Намерихме дядото, беше жив.”

Минно-проследяващите разчети осигуряват безопасността на културно-масовите мероприятия. За тях има определено правило: на всяка проверка те взимат помощник със себе си, който прави снимки и видео. Това е необходимо, за да се направи разбор на грешките на водача и кучето. Друг такъв помощник има отговорната задача и “минира” сградата учебен материал- това е имитация на миризмата на взривното вещество.

На една от тренировките кучетата- търсачи на мини намериха осем бомби и хиляди малки снаряди. Оказа се, че по време на Великата Отечествена война на тази територия е имало полигон.

В Чапаевск, където се взривил склад с боеприпаси, известно количество опасни елементи са прелетели в жилищната зона.

“Нашите кучета намериха 11 взривоопасни предмети, намериха ги дори в детските пясъчници”- казва Минаев.

През свободното си от тренировки и служебни пътувания време кучетата и техните водачи участват в проекта по канистерапия- това е разновидност терапия и рехабилитация за деца с ограничени възможности.

“Кинолозите са преминали обучение по специална програма при специалистите от центъра за психолого- педагогическа корекция и рехабилитация “Ирида”. Сега ние започнахме да работим с организацията “Деца- Ангели”, работещи с деца- инвалиди, вече проведохме първото отворено занятие”- разказва Николай Банцов.

Преданност или инстинкт

Кинолозите казват, че благородното желание на кучетата да намерят човека, нуждаещ се от помощ,- е само мит. За кучето търсенето – това е добиване на определени блага, това е древен ловен инстинкт заедно с човека.

Кучешка работа - що е то?
Кучешка работа – що е то?

” Трябва да постигнем това, че кучето да търси абсолютно безразлично, а понякога и неприятния за него източник на миризма и да сигнализира по различен начин. За това ние използваме стандартни методи на обучение”- разказва Валерий Минаев.

Шоколадово- кафявия лабрадор на тренировъчната площадка се занимава със своя водач. Аз моля да ми позират и свалих камерата, кучето крие лице в якето на наведения инструктор.

– Срамува ли се?

– Разбира се, това е неговия характер.

Кучето внимателно поглежда, след това поставя предните лапи на раменете на инструктура и го гледа в очите.

Източник: ria.ru