Кучешки лай откри изложбата “Пробуждане” в София

Благотворителната фотоизложба “Пробуждане” в помощ на незрящи хора, нуждаещи се от кучетата водачи, посрещна гостите на откриването с кучешки лай в Столична библиотека в зала “София”.

Кучешки лай откри изложбата "Пробуждане" в София
Кучешки лай откри изложбата “Пробуждане” в София

Автор на снимките е фотографката Весела Субашка. В началото на фотосесиите тя изпитвала неудобство от работата с незрящите хора, защото това бил първият й подобен контакт, и не е била сигурна как точно трябва да се държи. Бързо разбрала, че това са хора с много таланти, които получават своята свобода благодарение на кучето-водач.

“Живеем във време, в което фотографията е много достъпна и всеки може да снима всичко и навсякъде, но за мен тя трябва да има мисия и да създава чувство”, каза Весела Субашка.

Изложбата ще продължи до 8 април в зала “София” на площад “Славейков” 4, а след това ще се пренесе в Бургас и Пловдив през юни, за да изпрати своето послание и в “Месец на фотографията”.

Председателката на фондация “Очи на четири лапи” Албена Алексиева откри изложбата с думите, че животът на незрящите хора трябва да стане по-качествен, по-лесен и свободен, а посланието, което трябва да достигне до повече хора е, че процесът по отглеждането, възпитаването и превръщането на едно пале в куче-водач е трудна задача, в която взимат участие много хора, но си заслужава, щом се дава свобода на незрящите хора.

Албена Алексиева разказа и за развитието на кампанията “Куче от станиол”, която събира и рециклира метални отпадъци, а парите от обработката се даряват за обучение на повече кучета-водачи. Засега кампанията върви с малки крачки и е нужна повече гласност за тази добротворческа, екологична и възпитателна инициатива, смята тя.

“Пробуждане” е втората подобна благотворителна експозиция със снимки на кучета за Весела Субашка. Мисията на изложбата от 2013 г. “От другата страна” е била да се подпомогне неправителствената организация “Енимал Рескю София” и да се купи терен за нов приют за бездомни кучета, заради затварянето на приюта в Горни Богров. От снимките на домашни и улични кучета Весела Субашка е успяла да дари 6000 лева за благородната кауза.

Източник: dnevnik.bg