Куче зверски нахапа овчар

Той обаче ще трябва да плати 1200 лева на стопаните му защото… животното не било тяхно – ходело със стадото и спяло в двора им, но нямало колиба.

Нахапан от куче овчар ще трябва да плати по 600 лева на… стопаните на животното. До куриоза се стигна след като  Х.Г. от кирковското село Светлен не успя да докаже в съда, че кучето е собственост на комшиите му Х.И. и С.И. въпреки, че то редовно придружавало стадото им и спяло в кошарата, но не било регистрирано и нямало… собствена колиба.

Куче зверски нахапа овчар
Кошмарът за родопчанина станал докато прибирал овцете си в селото. Тогава той се засякъл със своя съсед С.И., който също прибирал животните си. Тогаво го връхлетяло и кучето му-кръстоска между каракачанка и овчарка. 40-килограмовият пес захапал мъжът за челюста, съборил го на земята и  продължил да го хапе по тялото докато той крещял за помощ. По-късно пред съда, мъжът заявил, че стопанинът на животното не му се притекъл на помощ. Според очевидец от съседна къща обаче, Х.Г. първо ударил с дървената дръжка на брадвата си кучето и това предизвикало агресията на животното, а след като бил  ухапан, С.И. с тояга успял да изгони кучето.

Целият в кръв, Х.Г. се прибрал у дома си, разказаха за 24rodopi.com местни жители. На място пристигнала линейка и полицейски патрул. Мъжът бил откаран в болницата в Кърджали, където прекарал 14 дни. По-късно отново бил приет заради влошаване на състоянието му. Наложило се родопчанинът да посети и психиатър, който му предписал медикаментозно лечение заради развитие на фобия. Мъжът спрял да излиза от дома си, да се храни, разстроен след инцидента бил и съня му. Поради тези причини мъжът завел дело за причинени неимуществени вреди в размер на 4000 лева срещу двамата си съседи – Х.И. и С.И.

„Фактът, че кучето ходи със стадото на ответниците и нощува в техния двор не легитимира ответниците като собственици на същото. С оглед на това съдът счита, че не е налице основната предпоставка за ангажиране отговорност на двамата ответници, а именно: същите да са собственици на кучето, поради което предявеният иск с правно основание се явява неоснователен и недоказан, и като такъв следва да бъде отхвърлен изцяло”, решиха магистратите. Така нахапаният овчар ще трябва да плати общо 1200 лева за съдебните разноски на стопаните, чието стадо просто се „придружава” от агресивния пес.

Източник: 24rodopi.com