Петра Талева-БНР: Летящата детска градина

Петра Талева-БНР: Летящата детска градина
Петра Талева-БНР: Летящата детска градина

Те са Марта, Април, Мая, Лазар, Цвети… Имената им напомнят за пролетните месеци и празници. Сред тях са още Живка, Здравка… и Петра, което от старогръцки означава камък, твърдост!… Хубави имена-символи носят малките питомци на въздушната детска градина. Вижте ги на снимката колко са пухкави, симпатични. И храбри! Тези мъници са един от поводите на заслужена гордост в Спасителния център за диви животни Зелени Балкани – Стара Загора. Центърът е предназначен за диви животни, но – парадоксално, по-често екипът от биолози и техните съмишленици, доброволци от цяла България, се натъкват на вандалски прояви в света на хората, не на животните. Толкова жесток може да бъде човекът, че да заличи от земята цели видове, обитавали в продължение на хилядолетия природата. Така застрашени от изчезване се оказват малките ловни соколи, с чието възстановяване се залавят сърцато хората от центъра.

Христина Клисурова и нейните колеги нерядко се чувстват като в началото на Сътворението. Да започват съвсем от кота „нула” целия процес по възстановяване на един или друг изчезнал или застрашен вид. Кога е най-хубавият момент? Когато усилията се увенчават с успех и на воля е пуснат поредният питомец. В случая, става дума за една цяла „детска градина” от малки ловни соколи, които ще запълнят празнотите в българската природа. Как се адаптират към естествената среда?

Чуйте интервюто с Христина Клисурова, излъчено в предаването „А сега накъде”. Устремени към света навън, да пожелаем на летящите малчугани срещи само с добри хора! И попътен вятър.

Източник: БНР