май 2012 г., сп. National Geographic България

NGLogo560x430-cb1343821768

Деветашката пещера е национално богатство, чието опазване поставя редица въпроси. Пещерата е описана за пръв път през 1874 г. от английския пътешественик Джеймс Бейкър; дълга е почти 2,5 км, привходната й зала с осветена от 7 отвора; нейните водни басейни се пълнят от 14 извора. Обитавана е от дълбока древност, използвана е за секретен военен склад, обявена е за паметник на културата и природна забележителност, убежище е за 21 животински вида и е използвана за… снимачна площадка на американски екшън.

Редакторът Любомир Кюмюрджиев и фотографите Мая Къркаличева и Иво Данчев отидоха в пещерата заедно с хора на екипа на биолога Боян Петров, за да видят, чуят, снимат и разкажат това, което може да бъде предадено в думи и образи – и да подканят читателите на майския брой на National Geographic България да посетят природното чудо (но само извън размножителния период на прилепите там!).

Списание National Geographic ви предлага още следните статии:

Египетската революция – Херодот нарича Египет „дар на реката“, тъй като без подхранващите води на Нил страната би била пескълива пустош. National Geographic ви предлага едно пътешествие по Нил, проследявайки вълните на промяната след Арабската пролет.

Неудържимата красота на Исландия – В хода на вековете хората (и овцете) са съсипвали пейзажа на Исландия, изваян от вулканите и ледниците. Но дори и така той пак е удивителен.

Анатомия на ръцете – Човешкият мозък може да е нещото, което прави нашия вид уникален, но без ръце всички велики идеи, които раждаме, не биха се реализирали. Нашите илюстрации ви помагат да надникнете във вътрешността на този така полезен крайник.

Обсадените коали – Ловувани безмилостно в началото на XX в., по-късно коалите били защитени и отчасти възстановили броя си. Днес отново стремглаво намаляват. Изследователите бързат, за да спасят тези австралийски двуутробни.

 

През зимата приказната красота на Деветашката пещера се допълва от стотици ледени „сталагмити“ в разнообразни причудливи форми. Снимка: Мая Къркаличева / National Geographic България 2012

 

Предлагайки разходка с пищно накичените си камили, мъж край пирамидите в Гиза показва снимка от по-добри времена за туристическия бизнес.
Снимка: Алекс Маджоли / National Geographic 2012

Разгледайте галерията от снимки към материалите на интернет адрес: nationalgeographic.bg