Масово избиват животни заради шарка

Масово избиват животни заради плъзнала зараза от шарка

Масово избиват животни заради шарка

Не е ясно как смъртоносната болест е стигнала сърцето на Странджа, след като не е регистрирана повече от половина век

Инфекциозната болест шарка е засечена в странджанското село Стоилово в община Малко Търново и днес там ще бъдат умъртвени всичките овце и кози.„Хората са покрусени и не искат да извеждат козичките и овцете си, от утре това село ще потъне в тъга, защото няма да чуваме хлопките на стадата. Ще стане както преди 2 години с шапа, избиха животните ни, а накрая така и не се разбра как влезе заразата и кой беше виновен. Факт е, че поминъкът на хората в селата Близнак и Граматиково беше завинаги затрит”, съобщи за “Флагман” източник от Странджа, пожелал анонимност.

Днес в село Стоилово били представители на Областна управа – Бургас, на Областната дирекция по безопасност на храните и полицаи. Вече е започнало извеждането на животните. Заповедта е всички да бъдат умъртвени, тъй като шарката се пренасяла много бързо и била смъртоносна. Ще се ликвидира цялото поголовие. Операцията се пази в тайна.

Потърсихме кмета на община Малко Търново Илиян Янчев за коментар, но негови служители казаха, че бил в Норвегия за подписването на проекти по енергийна ефективност. В Общината не знаели за случващото се в Стоилово. Очаквайте подробности.

Източник – БЛИЦ