Капитал: Мистерията с мъртвите делфини в Черно море

Капитал: Мистерията с мъртвите делфини в Черно море
Капитал: Мистерията с мъртвите делфини в Черно море

На плажа “Корал”, това лято морето започна да изхвърля мъртви малки делфинчета. Като в някакъв филм на ужасите, към края на всяка седмица, три пъти подред по едно. Но следващата седмица делфинчетата започнаха да излизат и преди края на седмицата – в сряда три, в четвъртък четири, в доста разложено състояние, което говори, че вероятно всички те са следствие на някакво събитие, случило се в морето преди определно време – 10-20 дни. Започнаха да валят сигнали от всякъде. Арапя – три, Шабла – осем, Крапец – 10… Само в рамките на един ден…

По данни на международни организации и изследвания едва 1-2% от мъртвите делфини достигат до брега. Което означава, че вътре в морето, вероятно броят им е в хиляди. (Плажът “Корал” притежава 760 м. плажна ивица – представете си щом на тази ивица излизат толкова за какво става въпрос!)

Досега основните причини за мъртвите делфини са:

  1. – естествени причини, болести, паразити и т.н.
  2. – замърсявания
  3. – улов в рибарски мрежи
  4. – убийство с огнестрелно оръжие и др., на делфини от яхти, лодки, рибарски кораби и т.н.

За тези хипотези през последните години имаше многократни доказателства, за да може някой (отговорните държавни институции) да им обърне внимание. Не се случи. Преди няколко години стигнахме дори до министър Найденов и парламентарния контрол в НС. Не произтече нищо. Празни обещания. А сега – да не говорим.
Да се върнем на “Корал”.

Много хора започнаха да спекулират, че вероятно заради бурното море делфинчетата не могат да оцелеят и т.н. – но нито морето е толкова бурно, нито пък това има някакво значение – все едно за нас когато духа вятър… Освен това защо само сега се случва това, след като правим редовни набюдения на плажа вече повече от 10 години? И някак си горните хипотези не се вписват в това което се случва…

Ще перифразирам заглавието на една чужда публикация, която гласи “Глухият делфин е мъртъв делфин”, и оттук ще започнем нашето разследване по темата за мъртвите делфинчета.

В началото на декември 2014 г. (Решение № 808 от 4 декември 2014 година) правителството обяви нови процедури за търсене и проучване на нефт и газ в българската акватория на Черно море в блок 1-14 “Силистар” и блок 1-22 “Терес”, съответно с площ площ 6893 кв. км и 4032 кв. км. На север от тях е блок “Хан Аспарух”, който е и с много по-голяма територия – 14 хил. кв. км…

На 16 януари 2014 г. завършва най-голямото сеизмично картиране на дълбоката част на Черно море, както анонсира OMV, лидерът от консорциум, заедно с Repsol и Total, които през 2012 г. спечелиха конкурса за търсене и проучване на нефт и газ на територията на потенциалното находище в блока 1-21 Хан Аспарух. Картирането е продължило 210 дена и е извършено 3D картиране на площ от над 7740 кв. км., което е съчетано и с 2D картиране.

Сеизмичното картиране се извършва с помощта на специален сеизмичен кораб, който влачи 6 до 10 акустични кабела (streamers) зад кърмата си, всеки с дължина около 2500m до 3000m (до 5 км). В кабелите са вградени хидрофони за приемане на отразения акустичен сигнал.

Чрез изстрелване на сгъстен въздух от специални “въздушни оръдия” на всеки 10 секунди, 24 часа в денонощието, се генерират изключително мощни звукови пулсове със сила 250 dB (децибела), които са 100 000 пъти по-интензивни от звука, който издава реактивен самолет (150 dB). Когато се провежда 2D картиране това оръдие е 1, а когато става дума за 3D картиране това представляват цял масив от подобни звукови оръдия. Този звук е толкова мощен, че прониква през километри дълбока вода и земни пластове под нея. Ехото, което се връща, е улавяно от акустичните кабели, и след анализ, дава информация за разнородните структури в земните пластове – например газови и нефтени залежи. Тези изследвания се правят по време на целия процес – от картирането и установяването на залежите – през сондирането – до добива и т.н.

“Представете си експлозията на динамит в стаята, която живеете, на всеки 10 секунди, в продължение на дни и седмици” – казва Матю Хюлсенбек, морски учен в Oceana. Ще добавя само коментар, че след първата експлозия, всичко в тялото ви се пръска.

Доказано е, че звуци над 170 децибела увреждат морските животни, а между 120 – 170 децибела могат да променят тяхното поведение. Звуци над 120 децибела представляват опасност за човешкото здраве. А какво ли са 250 децибела?

Установено е, че в радиус на почти 5 километра от провежданото сеизмично изследване, звукът е със сила по-голяма от 170 децибела, което означава че намиращите се в тази зона морски животни би трябвало да са трайно увредени.

Експлозиите на тези въздушни оръдия доказано увреждат морските бозайници, риби и др. Това включва временна или постоянна загуба на слуха, изоставянето на хабитати, нарушението на размножаване и хранене, излизане на брега и смърт.

Звукът има различни свойства под водата в сравнение с въздуха. Той пътува 5 пъти по-бързо под водата отколкото във въздуха. Във водата той се предава много по-далеч и с по-малко смущения отколкото във въздуха. Звукът прониква в тялото на животните, когато са потопени във вода. Във въздуха 99.97% от акустичната енергия се отразява от тялото. Под вода обаче няма никакво намаляване или отразяване на тази енергия, защото тялото е изградено предимно от вода. Цялата акустична енергия навлиза в тялото, което е потопено под вода. Това може да предизвика разкъсвания на тъкани, органи и др., най-често вътрешни кръвоизливи в белите дробове и храносмилателния тракт. “Смъртта настъпва много често поради явления на резонанс в празнините на черепната кутия, запълнени с въздух, които разкъсват деликатните мембрани и тъкани около мозъка и ушите… ”

Сега за делфините и техните бебета…

Особен интерес представлява ехолокаторният орган на делфините, който съперничи с локатора на прилепите. Той служи за определяне на разстоянието до даден предмет под водата, както и неговата големина и същност! Известно е как става това — звуци с определена честота се изпращат към предмета и по отразената звукова вълна се съди за разстоянието до него, големината му и пр. За ехо-локация делфините използват специален звук, който прилича на остро тракане, както ние тракаме с пръсти. Тези звуци може да бъдат както единични, така и в серия, по стотици в секунда, докато заприличат на рязко кихане или лай. Това “тракане” има различна честота — от 20 трептения в секунда (20 Hz) до 170 хиляди (170 kHz), докато човек може да възприеме звук с честота от 20 (20 Hz) до 20 000 (20 kHz) трептения в секунда. С помощта на този сложен “уред” делфините могат да откриват и идентифицират на практика всичко под водата и то на големи разстояния. Делфините притежават способноста да прочитат емоциите на другите делфини и да “виждат” през телата на другите животни посредством техния сонар, подобно на скенер.

Делфините притежават и свой “език”. Изследванията на техния слухов и гласов апарат са показали, че има основна разлика между звуците за ехолокация и “говора”. Учените са успели да запишат особените писъци и крясъци, с които делфините “разискват” върху храната, съобщават си наличието на препятствия под водата, предупреждават се в случай на опасност и пр. Още не е изучен техният гласов апарат и механизмът, по който се образуват звуците, но те са крайно разнообразни. Съвсем ясно е, че те използват изключително много звуците и ехолокацията, и те са жизнено важни за тях.

Продължителността на бременността при различните делфини варира от 10 до 17 месеца. Женският делфин ражда своето единствено малко с опашката напред. Веднага щом се роди малкото, майка му го избутва до повърхността на водата, за да си поеме въздух. Няколко минути след раждането си, малкото делфинче може да плува и диша самостоятелно, и започва да следва майка си много наблизо. То е напълно зависимо от майка си и бозае от нея от 6 до 24 месеца (в зависимост от вида делфини и др.), след което младият делфин е способен да хваща сам плячката си, но остава с майка си за по-дълго – от 3 до 8 години, докато достигне пубертета. През това време майката защитава и се грижи за малкото делфинче.

Когато малкото делфинче остане без майка си, най-често загива от глад

А когато комуникацията между майка и бебе е нарушена или слуховият и навигационен апарат на малкото делфинче е увреден – например в случая при сеизмичното картиране за търсене на нефт и газ – това води до сигурна смърт.

Ейми Шолик, морски биолог към NOAA, заявява че вероятно делфинските бебета са много по-застрашени от сеизмичното картиране.

Това може да се оприличи само с газовите камери в концлагерите през 2-та световна война. Това е такъв вид “замърсяване”, което извършено безотговорно, води до абсолютен геноцид на морските обитатели. И то по особено болезнен начин. Това е според мен причината да изплуват толкова мъртви делфинчета през последния месец. Това според мен е причината преди 2 години, приятели водолази да съобщат, че цялото дъно около Маслен нос (-50 метра) е покрито с десетки хиляди мъртви риби – паламуд…

Хипотезата е, че вероятно някъде в Черно море – възможно е дори да е в румънски води – преди 10-20 дена някой е провеждал подобно изследване без спазване на абсолютно никакви норми. Липсата на какъвто и да е контрол и мониторинг на подобен род дейности води до масовото измиране на делфини, унищожаването на рибните пасажи и другите морски обитатели.

Тази дейност в България би трябвало да се следи и регулира тъй като я има описана в няколко европейски директиви. За съжаление тепърва МОСВ подготвя програми за мониторинг и т.н. за звуковото замърсяване под водата. Отново сме назад с години от практиките по света. Отново пълно бездействие на институциите!

В световен мащаб има разработени много методики и стратегии за действия, за да може сеизмичното картиране за търсене на нефт и газ да бъде минимално опасно за морските бозайници и обитатели. Например изпращат се специални сигнали преди картирането да започне, както и то се извърша съвместно със специални самолети, които при установяване наличието на бозайници в морето веднага прекратяват сканирането, както и много други действия…

Време е институциите, отговорни за тези проблеми, да поемат отговорност и да започнат да си изпълняват задълженията по закон. Иначе рискуваме в морето да изчезнат завинаги нашите събратя делфините… а преди това вероятно и ние самите. Замърсявания от всякакъв вид се изливат в морето и никой не казва абсолютно нищо по случая. Истината е, че държавните институции нямат никакъв ресурс. Нямат стратегия. Не можах да намеря публикувани публични разрешения за подобен тип картирания от Морска администрация или МОСВ. Никой не знае кой, кога, как и с какво сканира дъното на морето. Или по-скоро само някой знае, а ние гражданите сме държани в пълно неведение. Може и радиация да има и диоксин в морето – никой няма да ни каже. Няма кой.

Искаме отговори. Искаме да знаем защо, кой, как. Искаме да знаем кой, кога, как, с какво и защо е сканирал морето през последните няколко години, кой му е дал разрешения, какво е направено. Как са го контролирали Морска администрация и МОСВ?

Предстоят подобни изследвания и за другите блокове. Пак ли ще сме само свидетели на последиците от безотоговорните картирания, сондажи, проучвания, добив?

Разбира се относно тезата с военните, техните подводници, експерименти, радари, звуци, тестове, учения… и на какво са способни – предвидливо ще си замълча. Почти напълно същото е. Там съвсем “никой” не знае нищо… Имаше съвместно учение на НАТО наскоро. Само за информация, подобни признаци и симптоми се получават и от сонарите на подводниците и т.н. И там ли трябва да ровя, за да излезе истината наяве? За LFA сонарите (Low Frequency Active Sonar)… и за какво ли още не? Искате ли?

Сега слизам отново към плажа Корал… Там ме чакат 2 малки мъртви делфинчета. Пепа, жената от община Царево, която в продължение на няколко седмици всеки ден идва, и ден и нощ, да прибира мъртвите делфинчета от плажа, днес е болна и … просто се разбрахме, в “нарушение” на закона за биологичното разнообразие … да погреба делфинчетата в дюните зад плажа. Няма да казвам, че единствения оторизиран човек наблизо, който може да извърши аутопсия на делфинчетата се намира в Стара Загора… Вероятно след като станах гробар на делфинчета… трябва да се специализирам и да им правя аутопсия…

Източник: capital.bg