Мода, комфорт и грижа за конете

 

Моят малък кон трябва да го намира за странно
да спираме без да има наблизо ферма,
Между горите и замръзналото езеро,
В най-мрачната вечер на годината.
Робърт Фрост

Когато човек чуе за конско одеяло, той обикновено си представя двеста килограмова черга. Още повече – одеало, което може да се изполва пред камина, с чаша вино и приятна компания, под или над него. Оказва се, че случаят не е такъв. Всъщност конските одеяла са предвидени да топлят и защитават тези прекрасни животни от студена или снежна, или мокра вечер. В наши дни, човек може да избира между конски одеала, които са стилни, от естествени материали, топли, удобни, приятни за окото. Конете заслужават да изгелждат модерно като носят своите одеяла. Те са брилянтни създания.

128dfcc2188ccdca0547c168f23b000a

Никога не трябва да се отнасяш зле към кон. Те никога не забравят. Спомнят си и добри и лоши преживявания. Очите им са по-големи от на всяко друго земно животно, освен щрауса: те могат да гледат напред и назад едновременно. Ушите им получават звуци от всички посоки. Те са толкова впечатлителни животни.

Повечето конници поставят одеяло под седлото да пазят гърба на коня от нараняване. Одеялата се използват също по време на дългите зимни месеци. Когато искаш да си затоплиш ръцете бързо след като си яздил може просто да поставиш ръцете си под конското одеало за малко. То е мултифункционално.

Конете, хората и модата – това е една безкрайна любовна история. Обичахме еднорозите в приказките, когато бяхме малки и ездата изглеждаше вълшебна. Някои литературни герои имат патологичен интерес към коне. Вярва се, че конете са по-древни от човеците. Най-ранните коне имали размера на куче.

Е как хората са се влюбили в конете? Конете са съвършените партньори за хората. Те са силни, умни, разбират заповедите и са много трудолюбиви. Древните цивилизации ги уважавали повече от всички други животни. Те станали символ на статус, ранг, благородство и богатство и любимци на воини и царе. В съвремието модната индустрия е особено привлечена от конски аксесоари. Хермес в Париж е най-популярната модна къща в света, която се фокусира изцяло на дизайн вдъхновен от конете.

Сега след като знаем, че конете носят одеяла, нека погледнем какво носят любителите на конните спортове.  Има модни традиции, които са задължителни за състезания, особено в Англия. Пет-дневната среща в Ройял Аскот задължава участниците да носят цилиндри и фракове. Една от най-емблематичните рокли на века е носена от Одри Хепбърн на състезанието Роял Аскот в мюзикъла Моята прекрасна лейди.

За да научим всичко за конете и понитата ще ни е нужен цял живот. В продължение на хиляди години преди колите, автобусите, влаковете и самолетите – транспортът означавал коне. Някога в степта на Кавказките планиние, номадите изобретили ездата. Те трябва да са се изпълнили с невероятно самочувствие, когато са обуздали тези бързи, силни животни с такава невероятна издръжливост и тръгнали из прерията да ловуват на техните гърбове.

d80edb3aaaa07009cfd8a3d23fdfc76c

Въпреки, че в наше време повечето световни нации не зависят от конете като древните хора, те все още са голяма част от живота ни. Ние обичаме да ги яздим, да се състезаваме, да скачаме с тях, пътешествия с коне и обяздване. Обяздването е изкуството да подобриш талантите на коня в много области, като по този начин го научиш да носи ездача си по-леко, лесно да се контролира, с повече грация, ентусиазиран и реагиращ на всяка заповед.

Успехът в това изкуство зависи от талант, дисциплина, ентусиазъм и разбира се опит. Всеки кон може да развие подобни качества. Младият кон, към който са се отнасяли добре винаги ще се подчинява на ездача си.

Има малко по-впечатляващи гледки на Земята от кон и ездач, преживяващи щастлива и базирана на доверие партньорска връзка. За да успееш да овледееш духа и предаността на животно толкова величествено е едно от големите предизвикателства на живота. Кон и конник в хармония изглеждат сякаш се движат с магия. Както Робърт Суртис казва: „Няма по-мило тайнство от това между конник и неговия кон.“ Купете на коня си одеяло и той ще ви отведе мили навътре в чудесните, тъмни и дълбоки гори.

Автор: Светла Василева