Модният дизайнер Виктор де Суза и екоактивистите от ПЕТА

Модният дизайнер Виктор де Суза и екоактивистите от ПЕТА се обединиха в защита на правата на конете. В Ню Йорк творецът показа най-новата си колекция. Вместо на модния подиум обаче манекенките се качиха в карети, теглени от коне. ПЕТА твърди, че тези благородни животни са експлоатирани от собствениците си, които ги използват за разходки на туристите в “Хайд парк”.

Модният дизайнер Виктор де Суза и екоактивистите от ПЕТА
Модният дизайнер Виктор де Суза и екоактивистите от ПЕТА

“Аз съм истинска нюйоркчанка. Никога обаче не съм се разхождала с карета в Хайд парк. Това не е честно спрямо тези животни. Конете трябва да са свободни, а не да живеят в такъв огромен град. Хубаво е, че сега водещи дизайнери се присъединиха към каузата. Това туристическо забавление трябва да бъде забранено”, смята Аманда Харниш.

Въпросът с каретите, теглени от коне, бе една от горещите точки в предизборната кампания на новия кмет на Ню Йорк Бил де Бласио. Градоначалникът бе един от поддръжниците на идеята да се сложи край на тази десетителна традиция. Но срещна голяма обществена съпротива.

За разлика от традиционалистите обаче екоактивистите смятат, че мястото на конете не е прекалено урбанизираният, мръсен и претъпкан с хора Манхатън, където да служат за забаление на туристите.

Източник: tvevropa.com