За първи път заснеха как морски животни се хранят с пластмаса

Учени за пръв път успяха да заснемат как зоопланктон (дребни морски организми) се храни с парченца пластмаса. За записа, получил наградата Atkins CIWEM като филм на годината за околната среда, съобщава сп. “Ню сайънтист”.

заснеха как морски животни се хранят с пластмаса
Режисьорът Верити Уайт е заснел филма под микроскоп, работейки в Плимутската лаборатория по океанология. Учените са пуснали при копеподи (малки ракообразни с дължина от няколко милиметра) миниатюрни топченца (7-30 микрометра в диаметър) от флуоресцентен полистирол и са наблюдавали какво количество от тях попада в организма на животните.

По принцип представителите на зоопланктона се хранят с водорасли. Движейки крайниците си, те карат водата да им “носи” храната. Животните си избират необходимите им видове с помощта на химически и тактилни рецептори.

Тези рецептори обаче не са попречили на зоопланктона да поглъщат парченца от пластмасата. Снимките на филма са отнели около 3 часа и през цялото време топчетата са влизали и излизали от организма на копеподите.

Според наблюденията на биолога Матю Коул, понякога животните отделят пластмасата след няколко часа, но при липсата на достъп до храни този срок може да е и 5-6 дни. Пластмасата пречи на нормалното функциониране на организма, копеподите започват по-бавно да преработват водораслите, което застрашава оцеляването им.

През декември 2014 г. учени изчислиха, че в световния океан има най-малко 5,25 трилиона пластмасови парчета, които тежат около 269 000 тона. В крайбрежните води преобладават големите късове, а в открито море – микрофрагментите. Учените предполагат, че ги раздробяват океанските течения.

Източник: dariknews.bg