Най-големия морски резерват в света

Президентът на САЩ Барак Обама ще обособи най-голямото „морско убежище“ в света в част от Тихия океан, което ще бъде ограничено за търговски риболов и дълбоководен добив на петрол и газ, съобщава Reuters.

Най-големия морски резерват в света
Най-големия морски резерват в света

Обама ще подпише прокламация, която увеличава размера на Националния парк на отдалечените тихоокеански острови до 1.27 милиона квадратни километра (територия, близо 10 пъти по-голяма от България – бел.р.).

От Белия дом обявиха, че районът е от особено важно значение, защото научните изследвания показват, че големите морски защитени зони могат да помогнат за въстановяването на биологичното разнообразие и да поддържат рибните популации, както и да подобрят цялостната устойчивост на екосистемите.

Кораловите рифове и морските системи в югоизточната част на Тихия океан са сред най-уязвимите райони за климатичните промени и увеличаването на океанската киселинност.

Зоната е и дом на милиони морски птици, чиято популация се простира на стотици километри и носят храна на малките си на сушата.

Въпреки забраната на търговския риболов, американските власти още не планират ограничаването на традиционния спортен риболов, който е част от атракциите на морския природен резерват.

Източник: ureport.bg