Музикални кученца

goodwp.com_16844

Музиката предизвиква емоции и е терапевтична за вашият домашен любимец. Много собственици на кучета оставят домашнтото си радио да свири по цял ден за удоволствие на своите питомци.  Различните видове музика имат различен ефект върху вашето куче. Установено е, че всъщност кучетата обичат музиката, която е жизнено важна за човешката нагласа. Също както нас, тя ги прави спокойни, доволни и щастливи. По всичко личи, че нашите космати другари също си имат своите предпочитания по отношение на музиката точно както ние. Те сякаш най-много се вълнуват от класичека музика със звуци от околната среда – като човешки разговор, кучешки лай или чуруликащи птички. Те не си падат особено по определени ударни инструменти, които звучат като оръдие.

Някои композитори са творили вдъхновени от нашите четериноги приятели. Джордж Гершуин с неговото брилянтно творение „Да разходиш кучето“ вдъхновява милиони любители на инструментална музика и кучета в света.

В широката световна мрежа се появиха заглавия катоМузика за кучета,„Релаксирайте вашето куче“, „Музика за приспиване на кучета“ и куп подобни траещи по един час музикални изпълнения.  Изглежда, че домашните ни любимци изпадат в нещо подобно на транс-медитация по време на подходяща музика.  Има много литература по кучешка психология, която твърди, че голяма част от кучетата реагират на голяма част от музиката. Става въпрос не само за инстинкт, а и за художествен вкус.

Нейтън танцува на живо изпълнение на акордеон от неговата стопанка. Изглежда по всичко, че от четирите кучета на бабката той е най-талантливият. Забелязва се,  че музикалността на кученцата е индивидуална – не зависи от това дали стопанката им ще свири на акордеон, дали рок или джаз, вероятно не зависи от породата и от начина по който са израснали – Нейтън е домашна звезда!

Златен ретривър реагира на звук от китара. Очарован от изпълнението на стопанина си той реагира на музиката с лека усмивка, която замръзва всеки път, когато китаристът престане да свири. Очарователна е способността на домашните ни любимци да изразяват емоциите си по отношение на музиката. Докато те не са надарени с речеви свойства, те изразяват много повече като реагират на музиката.

Все пак кучетата са най-добрите ни приятели и е винаги чудесно, когато можем да споделим с тях музикалните си предпочитания – така да се свързваме с тях на повече нива. Те също обичат да разтърсват телата си в полка, брейк или гръцко, при което застават на задни лапички и размахват крайници във въздуха досущ като домашните си хора. За разлика от тях – те нямат комплекси – те са номер едно по стил. Когато оставяте кучето си само в коридора – пускайте му музика – така то няма да вие и да дразни съседите.

Автор: Светла Василева