Над 100 расови животни

… от цялата страна взеха участие в XXIII национална изложба на каракачански кучета, която се състоя днес на стадион “Локомотив” във Варна. Голямата награда на изложбата отиде за варненския питомник Кубрат. В открит клас мъжки кучета спечели Балкан от Балчик, женски – Тимба от Силистра, а при ветераните – Муна от Ловеч. Специален гост на състезанието, организирано от регионалния клуб на Международната асоциация на каракачанското куче, бе изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Костадин Желев.

Той отправи приветствие към участниците и поясни, че земеделските стопани, които отглеждат такива кучета за опазването на стадата си, вече ще бъдат субсидирани за това от ЕС.

Председателят на регионалния клуб д-р Данаил Желев заяви, че двете основни цели на асоциацията са запазването на каракачанското куче в автентичния му вид – като не се допуска преливане на кръв от други породи, и подпомагане на земеделските стопани, които желаят да отглеждат породата във фермите си.

Грешна е представата, че доброто каракачанско куче трябва непременно да е голямо. Преди всичко кучето трябва да е пъргаво и да има хармонично развито тяло, за да може да тича след стадото, сподели за “ДНЕС+” д-р Желев. По думите му стандартните размери на каракачанското куче са 65 – 73 см и 50 – 55 кг.

Председателят на МАКК – Варна, коментира още, че интересът към единствената официално призната българска порода кучета нараства и вече има клубове на любителите на каракачанското куче в много европейски страни (Финландия, Германия, Холандия). Все повече американци също проявявали интерес към българската порода.

Източник: dnesplus.bg