5 животни, по-стари от най-старата жена на света

Най-възрастната жива жена на планетата в момента е на 116 години. Тези 5 животни обаче биха се присмели на подобно постижение, пише PopSci.

1. Безсмъртна медуза

Този рядък вид медуза се счита за най-старото животно изобщо и е доста странен представител на морската фауна. Може би си мислите, че името “безсмъртна медуза” е по-скоро поетично и че тя просто живее дълго. Но ще сгрешите – представителите на вида urritopsis nutricula са биологично безсмъртни. На теория благодарение на един уникален процес, наречен трансдиференциация те могат да живеят вечно. Тези медузи притежават способността във всеки един момент от жизнения си цикъл да се трансформират обратно в началния стадий на полип. Така безсмъртната медуза не умира, а просто регенерира клетките си до най-ранна фаза и след това отново започва да остарява по естествен път. Разбира се, като всяко дребно безгръбначно в океана, и тази медуза не е застрахована от всички опасности, които се крият в дълбините му, но чисто биологично тя наистина е безсмъртна.

2. Гренландски кит

Гренландският кит, който обитава водите на Северния ледовит океан, е рядък вид, наброяващ не повече от 25 000 екземпляра. Той е известен с огромната си уста и с това, че се счита за най-дълголетният сред бозайниците. През 90-те години учени откриха няколко такива кита, които очевидно носят следи от нараняване с оръжия, направени през 19-ти век. Днес вече знаем, че за гренландският кит е нормално да живее од 200 години, а най-старият екземпляр е на 211 години.

3. Мидата Panopea generosa

Известна с популярното название geoduck (произнася се “гуи-дък и произлиза от индианския израз “заравям се надълбоко”), тя се среща в американския Северозапад и най-вече във водите на залива Пюджет саунд в щата Вашингтон. Този вид миди живеят заровени наистина надълбоко в пясъка и калта по крайбрежието и се считат за деликатес на много азиатски пазари. Panopea generosa е един от най-дългите видове миди, но освен това достига и до повече от 100 години живот. Най-старият изследван вид от тази мида е датиран на 168 години.

4. Гигантска Сейшелски костенурка

Гигантската костенурка Алдабра, срещана на Сейшелските острови, е особено изтъкнат представител на този вид, който по принцип се отличава с дълъг живот. Тези костенурки са изключително тежки – окол 250 кг. – а един мъжки екземпляр на име Адавита е живял цели 255 години. Тази конкретна костенурка за пръв път се появява като домашен любимец на английския генерал Робърт Клайв, който я открил в един корал остров от Сейшелския архипелаг. Генералът напуснал този свят през ноември 1774 г., но Адавита починал през 2006 г. в зоопарк в Индия.

5. Туатара

Туатарите (Sphenodon) са род влечуги, живеещи на трудно достъпни острови около Нова Зеландия. Познати са два вида туатари – Sphenodon punctatus и Sphenodon guntheri. Те са единствените оцелели представители на цял разред влечуги Rhynchocephalia или клюноглави.

Този разред се е появил на Земята преди 220 млн. години. Всички негови представители, с изключение на туатара, са измрели преди 65 млн. години. Туатарите са известни с бавното си развитие – те растат до 35-тата си година, а достигат плодовитост към 30-тата. Това означава и че са дълголетни, като пред 2009 г. мъжки екземпляр на име Хенри станал баща на 111 години. Според някои изследвания тези животни могат да живеят до цели 200 години в плен.

Източник: pronews.bg