Намалява интересът на шуменци към домашните любимци

Намалява интересът на шуменци към домашните любимци
Намалява интересът на шуменци към домашните любимци

Все по-рядко шуменци търсят домашни любимци според собственици на зоомагазини. Гергана Димитрова е собственик на магазин за животни и храни. Тя разказва, че най-вече се търсят декоративни рибки и папагали.

Рибките най-често хората купуват за себе си. „Имам клиенти, които на всеки 3 дни идват и купуват рибки”, казва Гергана. Тя разказва, че повечето са започнали с един малък 10 литров аквариум, а сега вече имат дори цели вградени в стените аквариуми. „Обикновени редовните клиенти идват два пъти в месеца”, прави сметка Гергана. Тя казва, че рибките излизат най-евтино за отглеждане. „Около 1 лв. до 1.50 е храната месечно”, казва тя.

Когато се търси животно за подарък, най-предпочитани са папагалите. Тяхната цена е около 15 лв. за пернато. Не се гледат трудно и не е скъпо. Гергана обяснява, че около 4 лв. стигат на месец, за да се прехранва един чифт от шарените птичики.

„Много са интелигентни – някои имитират много добре звуци и децата много им се радват”, казва продавачката. Въпреки всичко тя споделя, че интересът към домашните животни спада. „Вече около 15 г. съм на пазара и забелязвам сериозен спад”, анализира ситуацията Гергана.

Според нея причината донякъде се дължи на слабия интерес на децата. По думите й родителите се вълнували повече при посещение в магазина и сякаш насила искали животно за своите малчугани. „Децата са по-заинтересовани от компютри и интернет”, смята собственичката на зоомагазина.

Донякъде проблемът се засилил и преди няколко години, когато била приета наредба с изисквания всяко куче да разполага с най-малко 2 кв м площ в магазина, както и отделно място за отдих на животното.

„Зоомагазините не разполагат с толкова място и затова спряхме да продаваме кучета”, обяснява Гергана. Сега законни търговци са останали само големите кучкарници като тези във Варна, казва тя. Това също намалило интереса на хората към животните. „Друго е когато гушнен едно кученце и когато гледаш, да речем, рибки”, казва продавачката.

Въпреки това всички животни са полезни за човека. „Рибките успокояват. Имам клиенти, които просто ги гледат как плуват и така се отпускат”, разказва Гергана. Тя е категорична, че хората се нуждаят от домашен любимец независимо от вида на животинчето.

Източникtopnovini.bg Автор: Деян Герговски