На планетата останаха само четири северни бели носорога

На планетата останаха само четири северни бели носорога
На планетата останаха само четири северни бели носорога

Само четири северни бели носорога останаха на Земята, след като 31-годишната женска на име Набире почина в зоопарк в Чехия тази седмица.

Животното, родено в зоологическата градина “Двур Кралове” в северната част на страната, е починало от усложнения от спукана киста, се казва в изявление на зоологическата градина във вторник, предаде вестник “Гардиън”.

“Смъртта й е символ на катастрофалния спад на носорозите заради безсмислената човешка алчност. Видът й е на самия ръб на изчезване”, заяви директорката на зоопарка Премисил Рабас.

Северният бял носорог е почти унищожен заради лов, бракониерство за рогата им и войните в Африка.

Останалите четири носорога включват Нола, възрастна женска, която живее в зоологическата градина в Сан Диего, и Судан, един възрастен мъжки, който живее с две женски – Наджин и дъщеря й Фату – в резервата “Ол Пейета” в Кения.

Носорозите са били изпратени от чешката зоологическата градина в “Ол Пейета” през 2009 г. с надеждата, че природната среда ще насърчи разплода им, но това не се е случило до момента.

“Двур Кралове” е единствената зоологическа градина в света, в който е извършено размножаване в плен на този рядък подвид.

Шансът за размножаване на Судан е много малък, пише “Гардиън”. Причината е, че Судан остарява, в момента е на 42 години и усилията за успешно чифтосване до момента са без резултат.

Северният бял носорог е най-редкият вид африкански носорог. Южните бели и черните носорози са значително повече. Едно от обясненията за “лошия късмет” е, че този вид губи традиционните си местообитания в дивата природа на няколко трайно нестабилни държави като Демократична република Конго, Централноафриканската република, ЧАД и Южен Судан, които са белязани от десетилетия на конфликти и размирици, беззаконие, които не позволяват опазването на вида.

Така популацията им от близо 2000 през 1960 г. спада рязко през 1984 г. на едва 15 останали в дивата природа в национален парк на Гарамба, скоро след това и те са унищожени от бракониери.

Източник – dnevnik.bg