Неизяденият от анаконда учен разкри задкулисната история

Американският биолог Пол Розоли обясни защо се е съгласил да участва в заснемането на предаването „Изяден жив“, където трябваше да го погълне анаконда.

Неизяденият от анаконда учен разкри задкулисната история
Неизяденият от анаконда учен разкри задкулисната история

Това шоу предизвика бурни критики от страна на еколози и защитници на животни. Но независимо от цялото изкривяване на материала за сензационни цели неговото сътрудничество с Discovery е донесло полза на науката (преди всичко финансова), твърди ученият пред изданието Mongabay.

По думите на Розоли, когато се съгласил да участва в проекта, предаването трябвало да се нарича „Експедиция „Анаконда“ и да разказва за разрушаването на древните тропически гори в Перу, живота на нелегалните златотърсачи, живачното замърсяване на Амазонка, живота на анакондите, кайманите и техните жертви.

Но голяма част от подготвения материал не влязла във финалната версия на предаването, а за създаването на колорит на „опасните джунгли“ режисьорът на филма изобщо изрязал всяко споменаване за разрушената екосистема на перуанска Амазония, за да създаде у зрителя впечатление, че действието се развива в девствена гора.

В предаването нищо не се споменава и за десетките неголеми змии, на които учените отделили голяма част от своето време. Накрая променили и името на предаването с „Изяден жив“.

И все пак Розоли смята своето решение за оправдано – той и няколко негови колеги са получили от тв канала Discovery щедро финансиране, благодарение на което успели да се отправят на научна експедиция в Перу. Изследователите подробно изучили живота на десетки анаконди (които се явяват доста прикрити животни) и едновременно с това наблюдавали местните каймани и успели да разберат какво се случва с околната среда в труднодостъпния район Мадре де Диос.

Накрая всички били печеливши: „Discovery получи своите рейтинги, а аз проведох изследване, за което можех само да мечтая. В близко време ще публикуваме първата научна статия за анакондите на Западна Амазонка“. Щетата, нанесена върху неговата репутация (много медии обвиниха учения в това, че се е съгласил на жесток експеримент с анаконда), биологът не смята за нещо фатално.

Апологията на Розоли предизвика смесени отзиви у еколози и журналисти. Мнозина осъждат Discovery, нарушаващи първоначалната договорка с учения, като в преследване на рейтинги са превърнали предаването за екологичните заплахи за анакондите на Амазонка в съмнително шоу.

Други отбелязват, че дори няколко добри научни статии не оправдават псевдонаучните митове за страшните анаконди, които създаденото с помощта на Розоли предаване само укрепва сред широката публика.

Накрая ситуацията около Розоли и шоуто „Изяден жив“ хвърля светлина върху отчаяното финансово положение на учените в САЩ, които са принудени да продават своите навици и репутация на тв канали, за да получат финансиране за своите изследвания.

Шоуто „Изяден жив“ беше показано в ефир на 7 декември. На финала змията не глътна естественика, а го обви и едва не счупи ръката му. Когато обятията на анакондата станаха прекалено силни, ученият прекрати експеримента.

Източник: megavselena.com