Нелегална борса за екзотични животни се вихри в интернет

Баровци броят по 3000 лв. за крокодили, лъвовете вървят по 10 бона

Незаконна търговия с животни от цял свят, които би трябвало да са на свобода в дивата природа, се вихри в страната. Интернет гъмжи от обяви за продажба на екзотични видове, които се предлагат за домашни любимци от различни краища на България, пише “Монитор”.

Нелегална борса за екзотични животни се вихри в интернет
Някои по-редки представители на фауната достигат цени от по няколко хиляди лева. Най-скъпо вървят екземплярите, защитени в световен мащаб или в България, съгласно Закона за биологичното разнообразие. Вносът, продажбата, покупката, притежанието и отглеждането на такива животни с изключение на зоопарковете и специализираните спасителни центрове, са абсолютно забранени и според НК се наказват с глоба до 10 000 лв. и до 5 г. затвор.

Въпреки това в сайтовете zooobiavi.com и 555.bg има цели раздели с оферти за екзотични животни. Сред извадените на тезгяха е и очилат кайман. Мъжките екземпляри от този вид крокодил достигат 2,5 метра дължина. Въпросният обаче не би трябвало да надхвърли 2 метра, защото е женски. Според обявата той е с поставен чип и разполага с всички необходими документи. Цената на неотдавна роденото влечуго, което все още е дълго едва 40 см, е 450 лв.

Други търговци предлагат африкански минитаралежчета, тарантули, императорски скорпиони, зелени игуани, леопардови гекони, брадати агами и дракони, йеменски и леопардови ха-мелеони, базилискуси, гърмящи и млечни змии, кралски питони, бои, индийски пауни, патагонски мари, мексикански амбистоми, лами, неонови раци, омари и крабове. Продават се дори кенгура за по 1000 лв. Скатовете пък вървят по 350 лв. Сред защитените у нас видове, които се търгуват нелегално под носа на контролните органи, са смоци, пепелянка, пор, костенурки и елени.

Предлагат се също така животни на едро като цели стада кози, гризачи и насекоми, които обикновено оформят менюто на различните хищници. Мишките вървят по 50 ст. За жълти стотинки се продават и индийските пръчици, които са по 20 ст., както и мадагаскарските и аржентинските хлебарки. Цената на единственото животно, което би оцеляло след ядрен взрив, е 30 ст., но трябва да се поръчат поне 100 бройки от него. За по-солидна по-ръчка от над 500 хлебарки е предвидена промоционална цена от 25 ст.

Оказва се обаче, че маймуните са хит на черния зоопазар, въпреки категоричната забрана в Закона за защита на животните за търговия и отглеждане на всички видове примати и диви котки и разписаната глоба в размер до 3000 лв. Продават се бебета шимпанзета, лемури, капуцини, маймуни паяци и катерици и миниатюрни мармозетки. 3 бона е цената за доставка в рамките на седмица на най-малката маймуна в света, която е обявил столичният зоомагазин ВИП Екзотик. За разлика от офертата за друга маймуна – зелена морска котка, за мармозетката няма условие купувачите да отговарят на законовите изисквания за притежание на такъв вид, т.е. да стопанисват в зоопарк. Това важи и за таралежите, които също са сред защитените видове у нас, изброени в Закона за биологичното разнообразие.

От обявите става ясно, че има цели развъдници за екзотични животни, които бълват „продукция”, вместо да я внасят нелегално от чужбина. Търговци на едро от Габрово например предлагат бебета от южноамериканския вид катерица от рода на чинчилата дегу, летящи катерици-захарен опосум, миникатерички-сибирски бурундук, всякакви папагали и други птици, както и гущери, включително варани.

Сред четириногите, показани в обявата на търговци от Пазарджик, които се хвалят, че доставят абсолютно всякакви животни, пък има дори малки тигърчета. Неотдавна столичанин пусна обява за продажба на 5-месечно бенгалско тигърче за 24 000 лв. Въпреки че този вид е защитен заради изчезването му въпросният търговец, представящ се за Стефан, явно се занимава с развъждането му, след като преди няколко години е обявил 3-годишен екземпляр за €9000, който обичал „да си играе с топки и да спи край хора”. В интернет може да се види и оферта за мъжки лъв във Варна за 10 000 лв. Собственикът му издава в аванс на мераклиите да се сдобият с царя на животните, че той пък обичал да си похапва сурово месо.

Животните, забранени за продажба и отглеждане в домашни условия, за които няма разрешително от МОСВ, се конфискуват от държавата. След това биват поставяни под карантина в спасителни центрове за известен период от време, тъй като понякога са в лошо състояние вследствие на условията, в които са гледани. Впоследствие те се настаняват при останалите обитатели на зоопарковете. От зоологическа градина в София обясниха преди време, че се оказало например, че тигрицата Елза, която бе конфискувана от обвиняемия по делото „Октопод” Йордан Стоянов-Дамбовеца заедно със себеподобните си Шир-хан и пратения по-късно от МОСВ в чужбина Мартин, както и един ягуар, е преяждала, докато е отглеждана в столичния квартал „Кре-миковци”. Зверовете, с които се е сдобил Дамбовеца, вече не са в частни ръце, но пък читатели на „Монитор” разказаха за нестандартен домашен любимец и в столичния квартал Горна баня. Там любители на екзотичните животни отглеждали ягуар и дори били забелязвани да го разхождат навън на каишка. Законът погазва и едно от най-хитовите в последните години заведения в жк „Люлин”, където компания на клиентите правят змии. С приемането на Закона за защита на животните през 2008 г. бе въведена изрична забрана не само за отглеждането на определени екземпляри в домашни условия, но и за излагането в магазини и заведения на всички видове бозайници, примати, птици, влечуги и опасни декоративни животни, тъй като това се приема за жестокост към тях.

Източник: pik.bg