Не кастрация, а евтаназия

За борбата с бездомните кучета и за намаляване на броя им в столицата отговаря заместник-кметьт на града Борис Спиров. В 9.30 ч. вчера сутринта “Софиянец “го потърси за коментар на случилото се с петокласника Божидар Антов в двора на училището в кв. Требич. Борис Спиров застана пред “Софиянец “ в кабинета си.

– Г-н Спиров, какво е мнението ви за това, което стана в двора на 63-то основно училище? – Това не е отделен случай. Всеки ден в селата около София може да се случи човек, дете, старец да бъдат ухапани от бездомно куче. Кметовете и кметските наместници на тези места са хората, които трябва да вземат мерки за ограничаване на бездомните кучета – особено когато такива има в училищните дворове. Кметовете трябва да ни сигнализират, за да изпратим екипите. – Все пак проблемът с бездомните кучета в София стои и е огромен… – Нека не го раздуваме изкуствено. – Трябва ли да има изяден човек, за да загърбите протестите на природозащитниците?

– Много ви се моля, аз не съм природозащитник. Въпреки че не съм далеч от мисълта да стана. Но ако стана природозащитник, аз наистина ще защитавам природата. Трябва да правим разлика между природа и бездомно куче. Тези, които протестират срещу борбата с бездомните кучета, са кучезащитници, а не природозащитници. Когато един от тях дойде при мен и ми каже, че е възмутен от това, че Пешо е заклал зверски агнето си, тогава аз ще му повярвам, че истински обича животните.

Аз съм казал вече пред “Софиянец “ кой е най-големият кучезащитник (председателката на екокомисията в Столичния общински съвет Мария Харбова – бел. ред.) и не смятам постоянно да му повтарям името. – Колко пари са предвидени в програмата на Столична община за борба с бездомните кучета през тази година? – Програмата беше част от мерките на Столична община по времето, когато нямаше закон за ветеринарното дело. Сега има такъв закон и ние работим само по него. В програмата се казваше, че бездомните кучета се залавят, обезпаразитяват, кастрират и пускат.

В закона няма такова нещо като кастриране. Там се казва, че бездомните кучета се прибират за четиринадесет дни в изолатор и след това се евтаназират. Ако кучетата можеха да говорят и сами да си казват, че са кастрирани, ако можеше на врата на всяко от тях да виси здравна книжка, в която да пише “Аз съм Джеки и съм кастриран”, в която да пише, че това е Джеки, че това е точно този Джеки, че това е точно неговият врат и това е точно неговата здравна книжка… С такова безумие аз не бих се хванал никога, а точно това е кастрацията.

(Интервю със зам.-кмета на София г-н Борис Спиров пред в-к “Труд “ от 22 февруари 2002, приложение “Софиянец “ стр.5)