Не колете повече животни

Малко Търново на крак с извънредна сесия: Не колете повече животни, Странджа ще се опустее!

Автор: Боряна ТЕНЧЕВА, снимка Иван КОЛЕВ

Не колете повече животни

Няма да допуснем тук да не остане нито една овца, а да купуваме скапаните меса от Брюксел, категоричен е кметът Илиян Янчев

Малко Търново се вдигна на крак, след последната акция по умъртвяването на 90 кози и овце в странджанското село Стоилово заради опасност от зараза с шарка, идваща от Турция преди две седмици. Кметът Илиян Янчев свика извънредна сесия в пограничната община, на която ще бъде приета декларация с искане животните да не се убиват, а да бъдат лекувани в случай на болест. Тя ще се проведе на 11 октомври, петък, от 13,30 часа и се очаква да премине под засилен обществен интерес, тъй като настроенията в района са нажежени.

„Община Малко Търново е разположена на границата с Турция, поради което съществува реална възможност от повторно развитие на подобен сценарий, както последния, което ще доведе до ситуация, в която развитието на животновъдството в Странджа ще бъде поставено под въпрос”, категорични са от общинската администрация. Кметът Янчев настоява, въпреки принципната позиция на Европа за неваксинация, животните да се имунизират предварително от често срещаните болести.

„Аз по принцип съм оптимист, но този път не мога да бъда такъв, защото всичко се върти в омагьосан кръг. Не мога да допусна да бъдат избити животните в Странджа. Тук става въпрос за порода, селектирана сто години, старозагорска овца ли да пренесем тук? Това ще доведе до пълно обезлюдяване на района. Искаме да бъдем чути. Не може да се влиза в едно село като еничар, да се заколи всичко и да се отчита, че си се справил с шарката. Това, че тези акции са европейска директива не означава, че тя не може да бъде променена, защото в Брюксел не знаят, че тук възрастните хора гледат по три овчици, които са им мили, кръщават ги с имената на внучетата и от тях се сдобиват с екологично чисто мляко, вълна, месо. Как ще накарат хората да се откажат от това, за да купуват скъпите меса от Брюксел?”, възмутен е кметът Илиян Янчев.

Според него все още няма смислено обяснение как шарката е достигнала в село Стоилово, тъй като населеното място не се намира до границата. Градоначалникът претендира и за по-високи обезщетения на хората, чиито животни са били избити. В края на тази седмица стопаните в селото ще получат по 85 лева за коза и по 120 лева за овца. „Това по никакъв начин не обезщетява хората. Каква е моралната страна? Хората са в стрес. Вече ги е страх да извикат ветеринар за преглед на животните си, защото изпитват ужас.”, каза Янчев.

Местните хора вече дори подозират, че зад масовото избиване на животни стоят интереси на бизнесмени, които държат ловни полета в Странджа и на които домашните кози и овце пречат.

„Ако продължаваме по този начин да избиваме, а не да лекуваме, по-добре да дойдат управляващите при нас и да кажат – няма да се гледат животни в Странджа и толкова. Но това означава никой повече да не живее тук”, категоричен е Янчев.

Източник: flagman.bg