Овошките са повредени от студа

Многобройни въпроси получаваме от разтревожени читатели, дали има или не повреди по дръвчетата от ниските температури. За съжаление, не можем да ви успокоим, защото имате основание.

Все се надявахме, че наличието на сняг ще смекчи влиянието на критично ниските температури, които на всичко отгоре бяха и продължителни. Уви, картината не е добра, констатираха специалистите.

СПРАВКА НА АГРОМЕТЕОРОЛОЗИТЕ ПОКАЗВА:

Ниските отрицателни температури през февруари нанесоха значителни повреди от измръзване по голям брой овощни видове. Сериозни измръзвания са установени най-вече по плодните пъпки, особено при рано цъфтящите костилкови видове.

В Североизточна България при по-младите кайсиеви насаждения те достигат до 50-70%, при прасковата и бадема до 30-40%, при сливата – до 40%.

Значителни са повредите от измръзване при костилковите видове и на места в Южна България до 70% при кайсията, 80% при прасковата, 30% при черешата. В Западна България повредите от измръзване са сравнително по-малко от тези отчетени в Източните и Южни райони на страната.

Надяваме се посочените данни да помогнат на любителите да се ориентират в кои райони на страната има евентуални измръзвания и да вземат мерки. Тези мерки се състоят в по-пестелива резитба. Там, където прецените по-големи повреди, резитбата трябва да е по-слаба, за да не премахнете и малкото останали живи плодни пъпки.

Източник – bgfermer.bg