В Киевския зоопарк попаднала огромна рядка птица

В Киевския зоопарк попаднала огромна рядка птица
В Киевския зоопарк попаднала огромна рядка птица

Жители на Бохуслав намерили огромна необичайна птица в домашен кокошарник в дома си в Бохуслав и я предали на зоопарка. Пътешественика се оказал огромна птица от семейство ястребови- белоглав лешояд.

Той е записан в Червената книга на Украйна и се намира под защита на конвенцията СИТЕС. Размахът на крилата е 2,5 м, теглото около 7 кг.

По предварителни данни, птицата е пътувала по Европа. Гладна и измъчена, птицата е извършила принудително кацане на територията на Украйна и била предадена в Киевския зоопарк.

След почивката, хигиенните процедури и преглед от ветеринар, здравият и бодър гост бил поставен във волиера. Сега главното е да се изясни дали ще може да живее в плен. За сега не са му дали име.

Служителите от зоопарка работят с чуждестранните си колеги за установяване на мястото, откъдето е дошла птицата.

Както разказва кандидатът на биологическите науки от Украинския център за изследване на хищните птици Максим Гаврилюк, белоглавия лешояд е хищна птица, която гнезди в планинските райони на Крим, Южна Европа и Кавказ. Към размножаване пристъпва на 5-6 годишна възраст. Младите птици в търсене на храна скитат много. Въпреки на отдалечеността от мястото на гнездене, през последното десетилетие техните полети са фиксирани в Централна Украйна и дори в северните региони. Всеки факт от такъв полет е интересен от научна гледна точка.

Особено ценна е информацията, ако е известно мястото откъдето произхожда птицата. Именно с такива случаи имаме работа, защото лешояда, попаднал в Киевския зоопарк има пръстен“- отбелязва Гаврилюк.

Белоглавия лешояд е рядък вид, записан в Червената книга на Украйна.

Източник: segodnya.ua