Откриха прародителя на речен делфин

Палеонтолози може да са открили прародителя или поне отдавна изгубен близък братовчед на Амазонския речен делфин. Въпреки името си, този вид (Inia geoffrensis) обитава и няколко други речни системи в северната част на Южна Америка, а еволюционния му произход е обвит в тъма като тези осеяни със седименти води.

прародител на речен делфин
Предците му може да са изоставили океана, в полза на сладководните води, когато покачването на морското ниво създало нови хабитати преди 6 милиона години.

През 2011, изследователи разкопали вкаменелости на морски делфин и анатомичен сравнителен анализ доказал, че той е много тясно свързан с Амазонския речен делфин. Учените запазили, части неразрушени от ерозията като, часто от черепа, долната част на челюстта, няколко зъба и скапулата.

Отличителни вкаменелости в околните скали помогнали на екипа от изследователи да определи, че делфинът е живял преди между 5.8 и 6.1 милиона години – време, в което Панамския провлак още не се бил издигнал от морето.

Наречен Isthminia panamensis – наименованието е комбинация от името на днешния Амазонски речен делфин и мястото, където е открит новия вид – делфинът е бил с дължина 2.85 метра и е съвсем малко по-малък от съвременния си съименник.

Формата на 36-сантиметровата муцуна на създанието, която сочи напред, вместо леко надолу както при съвременните речни делфини, подсказва, че бозайникът е прекарвал по-голямата част от времето в морето и вероятно се е хранел с риба.

Съдейки по анатомичните характеристики на вкаменелостите, Isthminia е бил или близък роднина, или прародител на днешния Амазонски речен делфин, или е потомък на още по-стар и все още неоткрит речен делфин, който впоследствие се е върнал в морето.

Източник: haskovo.net