Очакват се над 30 000 посетители …..

– Г-н Соколов, какви са последните новини около международната селскостопанска изложба „Агра”, която започва от 6 март?

– Броят на желаещите да участват е повече от миналата година като фирми, държави и площи. Това е един индикатор, че отрасълът селско стопанство има импулсите, които търси бизнесът и това ще се случи по време на „Агра”. По време на изложбата ще има множество новости от бранша като иновации, ще има научни семинари, ще има презентации на компании, които предлагат нови продукти за различните браншове от селското стопанство. Очакват се над 30 000 посетители, което е красноречиво.Участват над 33 държави директно и индиректно, над 450 фирми, компании от малък, среден и голям бизнес.

Продуктите се обновяват. Има и традиционни, и такива, които се представят за първи път. Селскостопанската академия участва с авторитетната си научна база, институциите от цялата страна участват активно с иновации.

– Тази „Агра” ще се проведе в партньорство с Министерството на земеделието…

– Да, Министерството на земеделието и храните е основен партньор на Международен панаир – Пловдив. Освен че ще участват със свой щанд, те активно подкрепят Селскостопанска академия, в това число и институтите. Тази политика, която води правителството, респективно Министерство на земеделието и храните, ще се види налице по време на „Агра”.

– Какви ще са изненадите за посетителите?

– Посетителите ще видят новости, свързани със самата изложба. Ще направим томбола от последния ден на изложбата, на която ще раздадем материални награди.

– Обявихте, че ще има интересни неща, които да видят посетителите в рамките на изложението, например „матрак за крави”. Има ли и други любопитни новости?

– Една от новостите е посадъчен материал за растението Годжи Бери, отглеждано в Китай. Плодовете са полезни за сърдечно-съдовата система и са богати на различни съставки, а плодът е изключително удобен да се отглежда в ,Иновации,къщи. Има много новости, свързани в иновативно развитие на отделни продукти, които са по-известни за тесните специалисти. Например сеялки, които сеят пшеница или слънчоглед със спазване на съответна пропорция чрез електронно командване.

В конкурса за иновации ще участват над 30 фирми и комисията, която вече работи и оглежда експонатите, е много натоварена. Най-общо наградите са разделени в сектори животновъдство и растениевъдство.

Експонатите, които са от най-различни калибри, пристигнаха постепенно. Има големи комбайни, които струват по 450 000 евро.

– След това като изложба предстои „Винария”, която също е едно традиционно изложение. Какви са заявките, колко посетители очаквате?

– Вече завършиха дегустациите, на които се представиха различните видове напитки – винени, спиртни, в това число високоалкохолни, нискоалкохолни, цялата гама вина. За нас интересно е, че изложителите също са с 10 % повече, отколкото са били миналата година. Интересът както към „Агра”, така и към „Винария” продължава. Ще има значително присъствие на българските винопроизводители. Тази година се отбелязват 20 години от организирането на първото изложение „Винария”. Има добър резултат от реколтата, има добри вина и добри спиртни напитки, по тази причина има интерес от изложителите да се покажат, за да могат да намерят своите потенциални клиенти.

Н. Пр. Шийла Камерър, посланик на Република Южна Африка се поинтересува дали може и да създаде специален щанд, с който да отчете 20-годишнината на дипломатическите връзки между България и Южна Африка, именно по време на „Винария”. Това показва, че виното благоприятства отношенията, благоприятства за подобни тържества и всичко това много ни радва. Освен това Лозаро-винарската камара, която е основен партньор на провеждане на „Винария”, е подготвила богата програма като симпозиуми, различни маркетингови проучвания за това как ще се продава виното в бъдеще, в това число и богата музикална програма.

– От кои страни ще има гости панаирът във връзка с „Винария”?

– Вече са над 18 държави – като се започне от балканските. Всички производители на вино реално присъстват, в това число ЮАР, Аржентина, Чили.

– В рамките на тази изложба ще има ли някакви награди и изненади?

– В резултат на дегустациите се присъждат медали, Златен ритон. Тази година е изпълнен много висок критерий и ще очакваме резултатите от Лозаро-винарската камара.

– С какво ще изненадате посетителите?

– Посетителите на „Винария” са облагодетелствани от това, че пробват най-добрите вина и ракии в света и това е изключителна привилегия – да можеш да опиташ най-хубавото българско вино.

Източник:Агенция “Фокус”
Източник – agro.bg