Панкреатит при котките

e1c1d933c0065427de2877bda4e58af8Панкреасът е орган, разположен в предната част на коремната област. Основната функция на този орган е секрецията на храносмилателни ферменти и производство на ред важни хормони, осигуряващи ендокринната функция на жлезата. В състава на панкреатичните ферменти влизат-липаза, 940;-амилаза, фосфо-липаза, протеолитични ферменти (еластаза, химотрипсин и трипсин). Задстомашната жлеза обхваща с два сегмента дванадесетопръстника и се открива в него с два изводни канала. ‘,’При котките в 80% от случаите този канал е един и се открива в дванадесетопръстника заедно с жлъчния. Активиране на екзокринната функция на жлезата става при виждане и помирисване и храната и продължава през време на преминаването и през стомаха и дванадесетопръстника —Секретинът и холецистокининът, продуцирани при преминаването на химуса през тънките черва, стимулират секрецията на бикарбонат и хранителни ферменти в задстомашната жлеза. Клиническите заболявания, свързани с нарушение на екзокринната функция на жлезата се развиват вследствие недостатъчна продукция на храносмилателни ензими или на преждевременна активация на ензими, които води до разрушение на секреторната тъкан на жлезата, нарушаване процесите на храносмилане и резорбция в червата, съответно нарушение транспорта на хранителни вещества.

Панкреатитът е възпаление на задстомашната жлеза-полиетиологическо заболяване, причините за което могат да бъдат различни-дискинезия на жлъчните пътища, нарушения на мастния обмен, токсико-алергични въздействия-инфекциозни
заболявания, особено вирусни инфекции, алергични реакции, някои паразити(трематоди в панкреаса), травми в областта на панкреаса, отслабена имунна система. Няма възрастова и породна предразположеност. Панкреатитът при котките протича от леки субклинични форми, протичащи без явна симптоматика, до остър некротичен панкреатит, който почти винаги завършва летално. В бавно протичащата субклинична форма панкреатитът е сложно да бъде диагностициран, въпреки че при обследване могат да бъдат отделени ред симптоми. Тази форма лесно се поддава на лечение дори в домашни условия с помощта на подходяща диета.

Тежките форми изискват навременна ветеринарна помощ и интензивна терапия за предотвратяване на леталния изход. Три класически симптома на панкреатит са хронична диария с течни мазни изпражнения, загуба на тегло и липса на апетит. Животните изглеждат изтощени, понякога се наблюдава по-често от нормалното уриниране, кожен сърбеж и разчесвания. Космената покривка изглежда зле, без блясък и мазна на пипане. Често завършва със самоизлекуване.

Ако няма признаци на дехидратация-лечение с диета и разтоварващ режим за жлезата в домашни условия. Често се наблюдават признаци на дехидратация, вследствие преренална бъбречна недостатъчност. Повръщане. Липса на апетит. от добра-до благоприятна Силна дехидратация. Изместване на ляво в левкоцитарната формула (бяла кравна картина). от благоприятна-до лоша Повръщане, дехидратация, диария, силно влошено общо състояние. лоша Състоянието на животното е изключително тежко. Засегната е белодробната функция-оток на белите дробове и дихателна недостатъчност. Възможно е вътресъдово съсирване на кръвта. Налице е бъбречна недостатъчност.

Клиничните признаци на панкреатита варират взависимост от тежестта на заболяването. Повръщане и силна болка в предната част на корема се наблюдават само при тежките остри случаи. При леките форми симптомите могат да бъдат слабо изразени. Обикновенно се наблюдава анорексия на фона на слабо изразени признаци на колит или без него, понякога повръщане, метеоризъм на червата и лека болка в коремната област. Точно такива форми на панкреатит са най-често срещани при котките. В такива случаи е трудно да се отличи панкреатит от холангит или възпаление на червата. Освен това тези патологии често протичат едновременно, което още повече усложнява диагностиката.

Нерядко панкреатитът се съпровожда и от остър колит, при който се наблюдава свежа кръв в отделяните в оскъдно количество изпражнения. В тежките случаи се наблюдават колапс и дехидратация на фона на шок, а в най-тежките състояния-бъбречна недостатъчност, дихателна недостатъчност и съсирване на кръвта в кръвоносните съдове. При панкреатитът има риск от редица усложнения. Острите форми могат да предизвикат дехидратация, ацидоза, нарушения на електролитния баланс-като следствие от повръщането и анорексията, преренална азотемия, нарушения на дишането. При котките острият панкреатит често се съпровожда с липидоза на черния дроб и холангит (поради близостта на задстомашната жлеза и жлъчния канал). Хроничният панкреатит предизвиква разрушение на голяма част от тъканта на жлезата, което води до развитието на захарен диабет и недостатъчност на панкреаса. На съвременно ниво не съществуват специфични и чувствителни методи за диагностика на панкреатита, освен хистологичен анализ на тъкан, получена при биопсия, хирургическа намеса или при аутопсия. Клиничните признаци и данните от анамнезата позволяват да се предположи панкреатит, особено при остро протичане на заболяването.

При леко протичащият панкреатит при котките, симптоматиката е неспецифична и това налага използването на допълнителни методи на диагностика-биохимичен и общ морфологичен анализ на кръв, ултразвуково изследване. Анализите на кръвта обикновено показват лека анемия, повишен хематокрит, хипокалиемия, хипокалциемия, хипомагниемия, хипергликемия (глюкоза се появява даже в урината). Чернодробните ензими са леко повишени. Повишени са панкреатичните ферменти-амилаза, липаза и трипсин. Често се проявяват хиперхолистеринемия и хипертриглицериденемия на фона на гладуването. Тези отклонения могат да бъдат както причина, така и следствие от патологичните процеси в задстомашната жлеза. В тежките случаи се проявява азотемия, свързана с бъбречната недостатъчност. При ултразвуково изследване може да се установят новообразувания, абсцеси , псевдокисти в панкреаса, а така сащо да се диагностицира холангит и удебеление стената на тънките черва в близост до жлезата.

Лечение: във всеки един от случаите лечението се провежда от вашият ветеринарен лекар, който взависимост от хода и тежестта на заболяването-ще определи най-точната схема на лечение и поддържаща терапия. Венозното вливане на течности има голямо значение при всяка една от формите на панкреатит. Особено ефективна е при леката форма.
Тя позволява да се отстрани водно-електролитния дефицит, причинен от повръщането и да се осигури достатъчен обем кръв, циркулираща през задстомашната жлеза. Използването на антибиотици и противоповръщателни препарати почти винаги е наложително и също е по преценка на лекаря. Желателно е към схемата на лечение да се добавят и панкреатични ензими. Разтоварване на задстомашната жлеза протича при пълно гладуване и традиционно се прилага при остро протичащ панкреатит. Този метод се изключва само при силно изтощени и недохранени животни. След преустановяване на повръщането, започва постепенното захранване с не големи порции богата на въглехидрати и бедна на мазнини храна(сварен ориз, сварено нетлъсто месо-напр. пилешко филе или лечебни готови храни). Преминаването към специален-диетичен режим на хранене (поне за 6 месеца), в голям процент от случаите предотвратява рецидив на заболяването, а в хроничните случаи облекчава състоянието на животното. Автори на статията: Д-р Д.Василева ,Д-р Д.Полендаков ,Ветеринарна Клиника VIVAVET гр.Бургас

Източник – www.vivavet.net