Биолози разнищиха ”семейството” на пантеровите хамелеони

Биолози разнищиха ”семейството” на пантеровите хамелеони
Биолози разнищиха ”семейството” на пантеровите хамелеони

Биолози са стигнали до заключението, че пантеровите хамелеони (Furcifer pardalis) в Мадагаскар всъщност са 11 разновидности на вида. Резултатите от изследването си авторите са публикували в списанието Molecular Ecology, за което съобщава сайтът Gizmodo.com.

Влечугите Furcifer pardalis, които обитават единствено о-в Мадагаскар, се отличават с полов диморфизъм (мъжките са значително по-големи от женските) и голям диапазон на вътрешна изменчивост (при окраската на мъжките).

В труда си учените са анализирали проби от кръвта и снимки на 324 представители на пантеровите хамелеони, живеещи в различни части на острова. При анализа на митохондриалната и ядрената ДНК биолозите успели да открият наличието на ограничена миграция на гени между различните хаплогрупи животни.

С помощта на компютърна Бейс мрежа (Bayesian network), графика на вероятностите, наблюденията на биолозите определили, че изследваните животни трябва да се разпределят в 11 различни вида. Тези изводи на учените са се потвърдили при изучаване на окраската на самците Furcifer pardalis.

По думите на учените, те са представили лесен начин за определяне на видовата принадлежност на изследваните животни, което, в случая, може да се окаже полезно за съхраняването на биоразнообразието на ендемитите Furcifer pardalis.

Източник: fbr.bg