Всяка година в пловдивското село Белозем се излюпват най-малко по 4-5 щъркелчета

Всяка година в пловдивското село Белозем се излюпват най-малко по 4-5 щъркелчета
Всяка година в пловдивското село Белозем се излюпват най-малко по 4-5 щъркелчета

Пловдив. Върху покрива на училището в пловдивското село Белозем, където има 25 гнезда на щъркели, всяка година се излюпват най-малко по 4-5 малки, които след това излитат. Това каза за Радио “Фокус” – Пловдив Анелия Павлова от сдружение ”Зелени Балкани”.

По думите й, това не е много характерно за останалата част от страната, където средният ръст на тези птици е 2 до 3 най-много, на гнездо. Това вероятно се дължи на храната, защото селото е заобиколено от много оризища, което означава – огромно количество храна за щъркелите.

По думите на Павлова, навсякъде, където се поддържат добре влажни зони, не само оризища, а язовири и реки, условията за поддържането на щъркеловото семейство са добри. ”Друго, което правим, е последните години опръстеняваме щъркели с едни специални пръстени. Миналата година забелязахме, че малки, които са се излюпили на покрива на училището в Белозем са се върнали и от миналата година имат малки вече и се размножават успешно.

Тази година също са дошли нови, така че явно белоземските щъркели харесват това място и тяхното поколение се завръща”, посочи Павлова. По думите й, обаче, за щъркелите у нас има и много проблеми. В спасителния център на ”Зелени Балкани” в Стара Загора всяка година пристигат не само пострадали от сблъсък с автомобили щъркели, но и такива, които са простреляни.

Фотограф:

Основната причина тези птици да стават жертва на бракониери е, че те често правят своите гнезда върху комините на къщи и различни здания. Белият щъркел обаче, е защитен вид. ”Много често граждани ни се обаждат, понеже искат да помогнат с платформи да се поставят гнезда, но това може да се прави единствено когато щъркелите ги няма, пак със специално разрешително. Електроразпределителните дружества имат такива кампании, в които поставят платформи, така че насочваме гражданите освен да подават сигнали към РИОСВ, да се свързват и с дружествата, където най-често върху техни стълбове щъркелите си правят гнезда”, каза още Анелия Павлова.

По думите й, когато човек има информация и доказателство, че някой е не само застрашил живота на щъркелите, но и гнездото, където те живеят, трябва да бъде подаден сигнал на зелените телефони на РИОСВ, които са подразделения на Министерството на околната среда и водите. Инспекторите са длъжни да направят проверка на място и да накажат нарушителите с глоби или санкции, в зависимост от това каква е вредата, която са нанесли.

Калина СИНДЖИРЛИЕВА

Източник: Агенция Фокус