Пловдив посреща най-хубавите кучета от десет държави

Пловдив посреща най-хубавите кучета от десет държави
Пловдив посреща най-хубавите кучета от десет държави

Кучета от десет държави и над 40 породи ще се състезават на финалите за Световната киноложка купа 2014 в Международен панаир Пловдив на 25 октомври, събота. Това съобщиха от Международен панаир Пловдив.

Експертна бригада от три континента ще оценява техните качествата, уточняват от Българския републикански киноложки съюз (БРКС). Тя е кулминацията на традиционните Международни киноложки изложби, провеждани в Пловдив.

Претендентите са събрали точки на серия международни изложби през годината, а онези, които натрупат най-голям сбор на финала, ще бъдат обявени за шампиони и ще станат носители на титлата A-CACIB. На 25 октомври на старта ще застанат представители на различни порода – от най-големите догове до най-малки кучета, тежащи килограм и половина.

Броят на участниците е голям, като се има предвид сложната ситуация в Украйна, предизвикваща затрудненията с достъпа на представители от околните държави, заяви Аврам Петков, който е и председател на Световния киноложко-ловен спортен алианс. Новата организация обединява три направления в кинологията – спорт, екстериор и лов. Това дава възможност на финалите за Световната купа догодина да има не само екстериорен конкурс, а и състезания по спортни умения и по ловни изисквания, обясни Аврам Петков.

В рамките на „Световна киноложка купа 2014“ ще се състои и Републикански шампионат за българско овчарско куче. Ще бъдат представени над 100 кучета от всички краища на страната, съобщиха от БРКС. Национален шампионат на Чили ще се проведе на 26 октомври за втори път в България и за първи път в Пловдив. Всички състезания са в палата 8 и започват от 11 часа.

В двата дни ще има шоупрограма с демонстрации по аджилити, фристайл и фристайл-фризби в изпълнение на шампионките на Украйна в тези спортове Дария Иванцова и Анастасия Саакян. Между техните изпълнения сетът с уредите ще е на разположение на публиката, а треньор ще помага на желаещите да опитат с кучетата си. Оценки за признаване на породност ще се правят на 25 и 26 октомври от 13 часа.

Посетителите могат да видят и интересните експозиции на Международната изложба „Медикус, Денто, Галения“ (до 25 октомври), Специализираната изложба „Цветна есен“ и Панаира на колекционерите „Булколекто“ (до 26 октомври). Палатите са отворени от 9 до 18 ч., в неделя – до 16 часа. Билет от 2 лева дава право на достъп до всички прояви, а за ученици, пенсионери и инвалиди струва 1 лев.

Източник: actualno.com