Португалско водно куче

Као ди Агуа – Португалско водно куче

Португалско водно кучеТази рядка порода кучета не се среща у нас и това я прави още по-интересна. Ако се съди по името ѝ, тя е предназначена за работа във вода. Португалското водно куче е истинска находка за рибаря. Няма друга порода куче, което може да се сравни с него в изкуството да се задържа и да работи във водата. То е наистина универсално и незаменимо в риболова. Може еднакво добре да охранява мрежите, да се гмурка за намиращата се в тях риба, да я носи на стопаните си, да служи като връзка между отделните лодки, а при лоша видимост – да предупреждава за препятствията и опасностите с гръмкия си лай.

История на породата

Предполага се, че прадедите на тази порода са живели 700 г.пр.н.е. Народите, които населявали централноазиатските равнини и се занимавали с животновъдство, имали нужда от непретенциозно куче с добро здраве. Откъснати от останалия свят и еволюирайки, тези кучета започнали да наподобяват много днешните португалски водни кучета, с изключение на козината.

По-нататъшната теория гласи, че такива екземпляри са попаднали в ръцете на берберите, населяващи Северна Африка, а оттам техните потомци – маврите, са ги пренесли в Португалия през V – VII век. Първоначално кучетата са били използвани като помощници на рибарите и тези техни умения са се закрепили в породата чак до наши дни.

В началото на ХХ век в Португалия назряла социална криза и португалските водни кучета практически изчезнали, заедно със социалната прослойка на рибарите.

През 1930 г. корабният магнат и любител на кучета д-р Васко Бенсуаде решил да я възкреси. По това време бил написан и стандартът на породата, което позволило на португалското водно кучете да дефилира по изложбите.

През 1954 г. няколко екземпляра били отведени в Англия, но там тази порода не успяла да се приспособи и не след дълго в страната не останал нито един неин представител.

Няколко кучета били импортирани в САЩ и там, в 1972 г., бил основан Американският клуб на любителите на португалското водно куче. Породата е регистрирана в племенната книга през 1983 г. и досега спада към класа на работните кучета.

Външност и характер

Движенията на португалското водно куче са стремителни и енергични. Козината му е гъста, без подкосъм, и е представена от два типа – къдрав и вълнист. Окраската може да бъде черна, кафява или съчетание от кафяво и черно с бяло.

Това сравнително едро и силно куче се отличава с мек нрав и беззаветна преданост към своя стопанин. То е интелигентно и уверено в себе си. Импулсивно, жизнерадостно, приятно в общуването, португалското водно куче няма да ви остави да скучаете дори за минута. Обучава се с удоволствие и приема с ентусиазъм участие във всички весели игри.

По характер това е едно смело и уверено в себе си куче, макар и понякога своенравно. Характерно за него е, че е много дружелюбно към стопанина си и неговото семейство, никога няма да нарани дете. Спокойно и безгранично предано, то неуморно спазва изискванията на собственика си и работи, водено най-вече от любовта си към него. Португалското водно куче е абсолютно универсално – готово е да работи, да се весели заедно със стопанина си или да лежи в краката му, гледайки го предано в очите. Със своя гъвкав ум и жив характер то се подчинява най-напред на този, който му осигурява работа и се грижи за него. Признава авторитета на стопанина си веднъж завинаги и му е предано до последния си дъх.

Португалското водно куче е физически много издръжливо, затова се нуждае от ежедневни упражнения и къпане във водоеми, което трябва да имате предвид, преди да приберете в дома си този рунтав красавец.

Възпитание и дресировка

Португалското водно куче се поддава лесно на дресировка. То е необичайно умно и съобразително, затова при правилен подход няма да имате никакви проблеми с него. То ще ви разбира буквално от половин дума и много бързо ще се обучава.

Готово е да учи неуморно и да работи за угодата на стопанина си, когото обича от цялата си душа. Ако намерите правилния подход, вие ще получите верен помощник в риболова и весел, дружелюбен компаньон за дългите си разходки.

Здраве и грижи

Португалското водно куче е съвсем непретенциозно в отглеждането, може да се приспособи към всякакви битови условия.

Но понеже това е едно силно, издръжливо и енергично куче, на първо място има нужда от продължителни и активни упражнения, повишено физическо натоварване, а ако му осигурите възможност да се позабавлява във вода, ще ви бъде много благодарно. Най-голямото удоволствие за този вид кучета е да се къпят. Освен това те са прекрасни гмуркачи. Плуват отлично и се чувстват във водата не по-малко уверени, отколкото на сушата.

Това не е типично градско куче – в тясното жилище то ще скучае и ще се измъчва. Има нужда от свобода и активни, продължителни игри на чист въздух, каквито не може да получи, ако живее в градски условия.

Дългата му и гъста козина изисква старателни грижи. Тя трябва да се сресва и почиства поне веднъж седмично. А за изложбите обикновено му правят забавна „лъвска“ прическа.

Португалското водно куче се отличава с желязно здраве и издръжливост. Но бъдете внимателни и следете за самочувствието му, защото когато покаже, че не се чувства добре, вече ще бъде късно.

Тъй като става въпрос за енергично куче, което по-голямата част от времето си прекарва в движение, може да се наложи да увеличите обема от храна, характерен за този клас. Но внимавайте и да не го прехранвате.

В наши дни португалското водно куче все повече се отглежда в качеството си на домашен любимец. То притежава инстинкти, които позволяват да се използва и като пазач.

Но най-голямото преимущество на породата е, че козината му не предизвиква алергии. Затова то може спокойно да се отглежда от хора с повишена чувствителност към кучешки косми.

Източник – bg-damma.com