Предлагат всяко заседание на Столичния общински съвет да започва с точка, свързана с проблема за безстопанствените кучета

София. Всяко заседание на Столичния общински съвет да започва с точка, свързана с проблема за безстопанствените кучета, предлага общинският съветник Ангел Джамбазки от ВМРО, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Това е единственият начин администрацията да бъде притисната и да си върши работата. Това ще покаже, че има сериозно отношение на Общинския съвет към тази тема”, посочи Джамбазки пред журналисти.
„Задължение на кмета е – да се отчита пред Общинския съвет, освен пред гражданите, и това е необходимо, след като от 2010 г. до сега всички разговори през комисии, сесии и извън залата на Общинския съвет се оказаха неефективни. Вместо да намаляват, бездомните кучета, стават повече. Вместо да се решава въпросът и да се регистрират домашни животни, стават все по-тежки инциденти. Това ще бъде един добър повод на кмета, съветниците и администрацията да се размърдат сериозно и да носят отговорност за цифрите, които ни представят”, каза Джамбазки.
„Когато ги питаш всеки път – колко бездомни кучета бяха кастрирани, колко от тях са били агресивни и колко от тях са приспани; като гледаме цифрите до обещаната 2015 – 2016 г., ние ще имаме ясна представа колко са бездомните животни, колко от тях са обработени и колко пари струва обработката на едно животно”, обясни общинският съветник.
Задължително е Комисията по обществен ред и сигурност и Комисията по здравеопазване да гледат тези въпроси, защото те се отнасят до живота, здравето и сигурността на хората. Не може да се говори за защита на правата на диви животни и за европейски норми. Ситуацията е критична, кризисна, и това е проблем на сигурността, затова първо трябва да се гледа живота и сигурността на хората, а след това на емоционалните потребности на природозащитниците, а оттам нататък на бездомните животни – допълни Джамбазки.
„Искам отчет и администрацията да си върши работата. Те са две неща – прибиране и приспиване на агресивните животни, всеки ден, незабавно, като мине 15-дневният период, за да няма някой ухапан с бяс и регистрация на домашните животни”, каза още Джамбазки.
Той посочи, че има и важен въпрос, който е насочен към Министерския съвет.
„Това е наредбата на Министерството на земеделието и храните. Министър Найденов в активността си на главен кучкар на София преди време, е приел такива нормативни актове, които определят стойността на един приют на 6 милиона лева. Това е много странно, защото някога сегашният министър Найденов е агитирал за подписването на договор за един от кучкарниците в Богров на частен терен, за който общината и до сега плаща наем, т.е. имаме наредба, която ни пречи да построим приют, а има един частен приют, който е под наем. Лицето, което трябва да промени тези неща се казва министър Найденов, който също трябва да се размърда по тази тема”, посочи още Ангел Джамбазки.
Красимира ГЕОРГИЕВА

  • Източник – focus-news.net