Едно досъдебно производство за престъпление срещу животни в Стара Загора от началото на годината

Едно досъдебно производство за престъпление срещу животни в Стара Загора от началото на годината

Едно досъдебно производство е образувано в старозагорски регион от началото на годината по обнародваните през 2015 г. текстове от Наказателния кодекс за насилие срещу животни. Това съобщи за Радио Стара Загора разследващият полицай Атанас Хаджиев от Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Той е един от двамата служители във формирания със заповед на директора на Областната дирекция Иван Чолаков екип, който ще работи по престъпленията, свързани с животни.

Освен разследващ полицай, зоополицията в Стара Загора включва и оперативен работник от криминална полиция. Двамата са ангажирани с всички случаи, при които има посегателство срещу животни, организиране на кучешки боеве и инциденти, причинени от четириноги на хора или други животни заради безотговорно поведение на стопаните им.

По трите текста от Наказателния кодекс, свързани с животните, полицията работи още от миналата година, преди сформирането на зоополиция. По тях в старозагорската дирекция на МВР за 2015 са били образувани 16 досъдебни производства за престъпления. Разкрит е извършителят само на едно от тях, а дознанието е предадено на прокурор с мнение за съд, съобщи още Атанас Хаджиев.

Източник: bnr.bg